Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IN MEMORIAM Umro je veliki dalmatinski chef Zoran Jajac

festa-jajac

Zorana Jajca upoznali smo prije nekih četvrt stoljeća u kaptolskom podrumu kojeg je početkom devedesetih zauzimao legendarni i superskupi rapski Kordić. Par godina poslije Kordićeva tužnog bankrota, u taj se podrum uselio restoran Murter. Chef i vlasnik bio je Zoran Jajac, murterski kuhar koji je karijeru počeo u opatijskoj Bevandi, u ranim osamdesetima. Gospodin Jajac bio je prvi chef koji je Zagrebu pokazao vrijednost plave ribe i morske divljači, poput psa, mačke i raže.

Jajac je nježnom rukom, bez pretjerivanja sa začinima, izvlačio snažne i originalne okuse riba koje takozvani elitni riblji restorani nisu osobito cijenili. Murter je mogao postati najvažniji zagrebački riblji restoran da je dulje trajao. Nažalost, Murter je propao baš kao i Kordić, a Zorana Jajca nismo vidjeli punih petnaest godina.

Onda se odjednom pojavio na onom prvom ili drugom Fuliranju u Tomićevoj ulici, gdje je na kućici pod imenom Kornatska vrata kuhao izvrstan brudet od sušenog morskog psa i fini bakalar sa slanutkom. Jajčev brudet od morskog psa do danas ostaje najukusnije jelo koje smo probali na svim zagrebačkim Adventima. Dvije i pol godine kasnije susreli smo Jajca na kornatskom otoku Žutu, u luksuznom restoranu Fešta. Među mnogo ukusnih jela koja nam je Jajac pripremio, brudet od kirnje s malim njokima od boba pamtimo do danas.

Chef Jajac odigrao je presudnu ulogu u afirmaciji Fešte kao jednog od najboljih srednjodalmatinskih restorana. Zoran Jajac bio je zaista veliki, kompetentni kuhar, koji je bitno utjecao na nastanak moderne dalmatinske kuhinje. 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

IN MEMORIAM Umro je veliki dalmatinski chef Zoran Jajac

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min