Nakon što je otkriveno da je Državni inspektora u zadnjih nekoliko dana zatvorio dvadestak restorana u Hrvatskoj koji su dostavljali hranu ili je isporučivali ispred restorana, i nakon što smo objavili vijest da je zagrebački restoran Tekka zatvoren na 30 dana (uključujći zabranu dostave) jer je ispred restorana imao stolić, javili su se i ugostitelji koji su dobili još sumanutija rješenja.
Restoranu Rustica u zagrebačkoj Dubravi inspektori su u rješenju o zatvaranju obrazložili da se mora zatvoriti na 30 dana zato što – radi. Kao što je poznato, Krizni stožer i Ministarstvo turizma koje je izravno nadležno za propise o radu restorana tijekom epidemije korona virusa, nisu poptuno zabranili rad restorana, već posluživanje hrane u lokalima. Svaki restoran koji to želi može i dalje raditi ako hranu prodaje putem dostavnih servisa, vlastite dostave ili izvan lokala, naravno pridržavajući se pritom svih propisanih sigurnosnih mjera.
Osim što je restoran Rusticu kaznio zato što radi, Državni inspektorat u rješenju je detaljno opisao slučaj najstandardnije isporuke hrane po narudžbi (porcija liganja, 100 kuna) u kojemu nije našao ništa sporno. Inspektori su, dakle, zatvorili restoran zato što radi, iako to nijednim propisom ni preporukama u Republici Hrvatskoj nije zabranjeno. Ovaj i Tekkin primjer, ali i primjeri ostalih zatvorenih restorana, krunski su dokazi zlonamjernosti i nekompetencije Državnog inspektorata s kojom se restorani susreću godinama.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić da press konferenciji u nedjelju pokušao je umanjiti štetu od ovog debakla obećanjem da će se “osobno založiti” da se slučaj restorana Tekka riješi i rekao da inspektoratu nije u interesu otežavati ionako tešku situaciju restoranima. Udruga Glas Poduzetnika u subotu je zatražila da se povuku sve odluke o zatvaranju restorana donesene zadnjih dana.