Tijekom lockdowna mnogi su nam vinari slali vino da lakše podnesemo izolaciju, klaustrofobiju i zatvorene restorane i barove. Pa smo tako dobili i nekoliko buteljki od Klaudija Ipše, čuvenog maslinara i tartufara iz Oprtlja koji je prije desetak godina postao prilično uspješan ekološki vinar. U subotu smo u kućnoj arhivi pronašli prašnjavu bocu iz Ipšina lockdown paketa. Radilo se o Santa Eleni. White Edition iz 2017. godine.
Bijela Santa Elena zapravo je malvazija macerirana 15 do 25 dana, zavisno o položaju, i odležana u drvenim bačvama. Vino je nefiltrirano. Dakle, točno pet godina poslije berbe ova je malvazija u senzacionalnom stanju.
Bijela Sveta Elena sjajan je primjer oranža koji je uslijed višegodišnjeg odležavanja dosegao nove dimenzije kompleksnosti i hedonizma. Vino je sada gusto, ali potpuno meko bez ikakvih rubova poput, recimo, najboljih godišta Podveršičevih malvaziija. Bouquet je pun zrelog žutog voća i suhog tropskog voća s tragovima meda i istočnjačkih začina poput kardamoma. Teksturu obilježavaju glatki, zreli tanini, okus je dug, voćno-začinski, a vino je i dalje impresivno svježe.
Macerirane malvazije podigle su istarsku vinsku proizvodnju na višu kvalitativnu razinu. Ipšina Sveta Elena iz 2017. jedna je od najboljih maceriranih malvazija koje smo probali.