Britansko-talijanski TV kuhar Gino D’Acampo poznat je po verbalnim ispadima. Njegovo žaljenje na sve i svašta i nije osobito relevantno, D’Acampo nije baš ni dobar kuhar, ali izjava koju je nedavno dao o Michelinovu vodiču zanimljiva je jer precizno odražava mišljenje dijela profesionalne zajednice i publike koja ne razumije ulogu Michelina u restoranskoj industriji. A ta grupa nije malobrojna.
“Ne mogu prihvatiti da nam sude organizacija i ljudi koji znaju manje od nas,” rekao je D’Acampo komentirajući izlazak restorana Chester Grosvenor iz vodiča. Chester Grosvenor izgubio je zvjezdicu nakon 32 godine. “Ne vjerujem u Michelinov sustav. Mislim da je to apsolutna besmislica. Uvijek me uznemiri kad neki moj kolega izgubi zvijezdicu i trpi zbog toga. Ne mogu prihvatiti da nas ocjenjuju ljudi koji znaju manje od nas. Zvjezdice su glupost: Michelinov vodič je najbolji marketing svih vremena ali i najgora idejas vih vremena,” tvrdi D’Acampo, “Posvećen sam talijanskoj kuhinji više od 30 godina i trebam li prihvatiti da Francuz dolazi ovdje i procjenjuje kako radim? Ja ne mislim tako”. I nastavlja: “Sutra bih i ja mogao izmisliti takav sustav. Mogao bih reći: ‘Zvat ću ga Gino Star’. Otići ću u kineski restoran i prosuditi. Ali tko sam ja da sudim nekome tko već 40 godina radi s kineskom hranom? Ideja nema nikakvog smisla, sve je to veliki biznis. Ne zanima me ocjenjivanje i ne razmatram restorane samo zato što imaju Michelinovu zvjezdicu.”