Konoba Morgan u Bracaniji kraj Brtonigle jedan je od spektakularnijih istarskih restorana. Morgan se može pohvaliti terasom s prekrasnim pogledima na unutrašnjost zapadne Istre. No, Morgan se može pohvaliti i sve boljom hranom, osobito u zadnje dvije godine.
Morgan je ustvari ozbiljan gastronomski restoran a ne tipična istarska konoba. Orijentaciju prema ambicioznom kuhanju Morgan je potvrdio novim šestosljednim degustacijskim jelovnikom, koji je promoviran ovih dana. Predloženo slaganje vina uz ovaj meni prilično je zanimljivo.
Novi Morganov degustacijski meni počinje s amuse boucheom od maslina, uz koji se servira ružičasti katalonski pjenušac Raventós i Blanc de Nit. Slijedi raviolone s janjetinom i tempurom od kadulje s Ambrom, maceriranim malvazijom susjedne vinarije Veralda. Uz velutu od korijena peršina i bruschettu s tartufima toči se Kabolin suhi Muškat. Uz jelo koje se zove Côte d’Azur (gusja jetra s glaziranim jabukama) Morgan prigodno predlaže glasoviti provansalski rose Miraval, a uz dekonstrukciju odojka Šemberov Crni pinot.
Krema od limuna je preddesert koji vodi do semifredda s lješnjacima, kremom od naranče i redukcijom trešnje. Posve nekonvencionalno, uz taj se desert sugerira Charles Heidsieck Brut Reserve. Dakle, suhi šampanjac uz slatko jelo. Kad idući put posjetimo Mogan svakako ćemo probati kako to funkcionira.
U svakom slučaju, veseli nas da su se na degustacijskom meniju istarskog restorana naši katalonski pjenušac, provansalski rose i šampanjac: volimo lokalno, ali vinska samoizolacija nije uvijek dobro rješenje. Degustacijski meni košta 350 kuna, a uz predložena vina 630 kuna. Oboje je više nego povoljno.