U ponedjeljak je u rovinjskom hotelu Lone održano jesensko izdanje Istria Gourmet Festivala, manifestacije koja želi educirati hrvatske chefove, restoratere i hotelijere tako da u Hrvatsku dovodi vodeće svjetske profesionalce iz ugostiteljskog biznisa. U jutarnjem dijelu Istria Gourmeta održan je okrugli stol o trendovima u modernom vrhunskom hotelijerstvu, na kojem je sudjelovalo petero inozemnih stručnjaka, među kojima je najjači dojam ostavila Claudia Roth, konzultantica za five star hotelijerstvo koja je u svojim izlaganjima inzistirala na novoj definiciji luksuza, konceptu soul luxury.
Ta sintagma definira luksuz kao stanje iznimnog zadovoljstva kod svakog pojedinog gosta. To se zadovoljstvo ne može postići samo raskošnon hotelskom zgradom, ni savršenim servisom, nego ispunjavanjem specifičnih, emotivnih, psiholoških i vrijednosnih potreba/ obrazaca gostiju.
Načelno, s takvim se modelom lako složiti, no on je u Hrvatskoj zasad neprimjenjiv, jer naši hoteli još nisu svladali ni elementarne preduvjete za tu vrstu luksuza: oni nisu dovoljno udobni, dovoljno dobro uređeni i nemaju dovoljno dobar servis (uz svega nekoliko iznimaka).
Poslije rasprave o soul luxury, uslijedilo je više zanimljivih predavanja o povezanosti Michelinovih restorana i vrhunskih hotela, da bi popodnevni dio Istria Gourmet Festivala protekao u znaku show cookinga, gdje je briljirao Heinz Beck, jedan od najvećih europskih modernih chefova: intervju s gospodinom Beckom, s kojim smo razgovarali dulje od sat vremena, objavljujemo u petak. Istria Gourmet Festival završio je s tri gala večere u Monte Muliniju, Loneu i Adriaticu, koje su kuhali gostujući Michelinovi chefovi( ali ne i Heinz Beck).