Prva tri mjesta u izboru Kulta Plave Kamenice zauzeli su izrazito modernistički, progresivni restorani: pobijedio je Nav sa 110 bodova, ispred restorana ManO2 sa 102 i Cap Aurea sa 100 bodova, Visoko su se plasiralo i Nebo Denija Srdoča i Pelegrini Rudija Štefana.
Nebo je restoran moderne, sezonske nacionalne kuhinje, dok je Pelegrini zapravo protip lokalnog i sezonskog pristupa fine diningu na nacionalnoj sceni (ne računajući Petu četvrtinu, koja je prekratko trajala).
S obzirom na vrlo širok sastav žirija, koji je ove godine obuhvatio konvencionalne, kao i modernističke chefove i restoratere. jasno je da u skoro svim segmentima ambicioznije hrvatske restoranske industrije vladaju sklonost i respekt prema progresivnom fine diningu, baziranom na vrhunskim lokalnim i sezonskim ili mikrosezonskim sastojcima.
Izbor za Chefa godine, u kojem je uvjerljivo trijumfirao Tvrtko Šakota, chef koji simbolizira baš takvo gastronomsko usmjerenje, dodatno je učvrstio modernističko-lokalno -sezonski trend na hrvatskoj sceni visoke kuhinje. Što je definitivno sjajna vijest.
Hrvatska je restoranska industrija sada prvi put u situaciji da kodificira svoje originalne stilske značajke, naravno, u intenzivnoj komunikaciji s međunarodnim scenama, i da kroz te značajke maksimalno afirmira najbolje naše regionalne sastojke.
Hrvatska, čini se, prvi out dobiva međunarodno relevantnu nacionalnu gastronomiju, što je proces od doista kolosalnog značaja ne samo za restorane i njihovu publiku nego za proizvođače hrane, vinarije, turističku industriju kao i za nacionalni PR.