U četvrtak je u Parizu predstavljen Michelin France 2017, francusko i najvažnije svjetsko izdanje ovog vodiča. Samo je jedan restoran ušao u vrhovnu kategoriju 3 zvjezdice. Chef Yannick Alléno nakon sedam godina sa dvije zvjezdice, dobio treću za svoj restoran 1947. u hotelu Le Cheval Blanc u Courchevelu. Alléno već ima tri zvjezdice u pariškom Ledoyenu. Novih 57 restorana dobilo je zvjezdicu prvi put, 12 restorana dobilo je dvije zvjezdice. 22 restorana izgubila su zvjezdice.
Bravo ! #guideMICHELIN2017 @Chef_YAlleno pic.twitter.com/l79OOAM7Xm
— Le guide MICHELIN (@guideMichelinFR) February 9, 2017
“Michelin je svjestan sve veće važnosti održivog razvoja, potrage za lokalnim sezonskim proizvodima, sve zahtjevnijih gostiju i osjetljivosti chefova na život lokalnog okruženja u kojemu rade”, rekla je prisutnima članice izvrsnog odbora Michelin grupe Claire Dorland Clauzel. Kriterij su, podsjetili su urednici vodiča, izbor i kvaliteta namirnica, majstorstvo kuhanja, osobnost chefa, sklad okusa, rad sa začinima i čisti talent, način na koji se chef izražava kroz hranu. I presudno, ponavljanje iste najviše razine kvalitete sa svakim tanjurom i svakim danom. U Michelinu za Francusku 2017. posebna je pažnja posvećena odnosu kvalitete i cijene i sezonalnosti.
57 nouvelles #1etoile #guidemichelin2017 pic.twitter.com/VpDJcOKC6b
— ClotildeRoux (@ClotildeRoux) February 9, 2017
Sa 70 novih zvjezdica, smatraju u Michelinu, “Može se reći da francuska gastronomija nikad nije tako briljirala”. Senzacionalni pariški hotel George V, danas dio ultraluksuzne linije Four Seasonsa, postao je prvi europski hotel u kojemu svi restorani imaju Michelinove zvjezdice. Le Cinq je sačuvao tri, a George i l’Orangerie imaju po jednu zvjezdicu. Iako je gastronomska javnost jednoglasno pozdravila treću zvjezdicu za Yannicka Allénoa, primjećuje se da je Michelin ostao dosljedan sebi i nastavio nagrađivati luksuz i pretencioznost umjesto novih tendencija u restoranima. Michelin je prije mjesec dana objavio novo francusko izdanje Bib Gourmanda, sve popularnijeg vodiča za restorane koji nude vrhunsku hranu u neformalnijim izdanjima i pristupačnim cijenama. Kritičari smatraju da Michelin Michelin kroz Bib Gourmand bolje prati trendove i brže otkriva nove talente.
Cijelu Michelinovu listu za Francusku možete pogledati OVDJE.
TRI ZVJEZDICE
1947, hotel Le Cheval Blanc, Courchevel – chef Yannick Alléno
DVIJE ZVJEZDICE
Hostellerie de Plaisance, Saint-Émilion – chef Ronan Kervarrec
La grande Maison de Bernard Magrez, Bordeaus – chefovi Pierre Gagnaire i Jean-Denis Le Bras
Le Pressoir d’Argent, Bordeaux – chefovi Gordon Ramsay i Gilad Peled
Le Gindreau, Saint-Médard – chef Pascal Barbet
La Grenouillère, La Madelaine-sous-Montreuil – chef Alexandre Gaultier
Le Pré, Clermont Ferrand – chef Xavier Beaudiment
Le Kintessence, Courchevel – chef Jean-Rémi Caillon
Le Montgomerie, Courchevel, chef Sébastien Vauxion
La Maison des Bois, Manigod – chef Marc Veyrat
Kei, Pariz – chef Kei Kobayashi
La Table de L’Espadon, hotel Ritz Pariz – chef Nicolas Sale
Le Clarence, Pariz – chef Christophe Pelé
Michelin je prije mjesec dana objavio novo francusko izdanje Bib Gourmanda, sve popularnije vodiča za restorane koji nude vrhunsku hranu u neformalnijim izdanjima i pristupačnim cijenama. Uredništvo vodiča kroz Bib Gourmand puno bolje prati trendove i otkriva nove talente.