Izbor 50TopPizza koje se ove godine pod pokroviteljstvom S.Pellegrina održao po treći put u Milanu, pokrenut je s ozbiljnom ambicijom. Da u svijetu pizzerija promovira najviše vrijednosti i postane utjecajan koliko su među restoranima i barovima utjecajni njihovi izbori World’s 50 Best Restaurants i World’s 50 Best Bars. S.Pellegrinovi Inspektori pizzerije ocjenjuju po strogim kriterijima, slično kao restorane, samo umjesto zvjezdica dodjeljuju peći. Od jedne do pet za najbolje pizzerije na svijetu.
Vodič 50TopPizza koji svake godine izlazi nakon proglašenja, ne temelji se ni na kakvoj ideologiji. Prednost nemaju klasične pizze niti avangardne recepture. Nagrađuju se čista kvaliteta pizze i originalni koncepti koji moraju biti provedeni dosljedno i s osjećajem za mjeru, sa sezonskim lokalnim proizvodima po mogućnosti zaštićenog porijekla. Pizzerije moraju voditi računa o ekologiji i imati što precizniji stil i definiciju, bez trendovskih iskakanja.
Još jedna dobra stvar u ovom izboru jest što se lista najboljih talijanskih pizzerija objavljuje posebno, jer što se pizze tiče, Italija je svijet za sebe i uvijek će biti ishodište za rastuću globalnu scenu pizzerija koja talijansku tradiciju interpretira i obogaćuje i čini relevantnom za budućnost.
Uostalom, i izbor 50TopPizza potvrđuje da pizza odavno nije samo talijansko jelo nego globalni favorit koji pripada svim kuhinjama. Najboljom pizzerijom u Europi kao i lani je proglašena londonska 50 Kalò Cira Salva koji je ponio i titulu pizzaiola godine. Pizza godine je Bijouova pizza s lukom i tunom, dok je posebnu nagradu za inovaciju i održivost dobio Baest chefa Christiana Puglisija. Među najboljih 50 pizzeria u Europi ušla je i beogradska Majstor i Margarita.