U New Yorku su 1. svibnja dodijeljene nagrade fondacije James Beard, najprestižnije gastronomske nagrade u Americi. Bila je to slavljenička večer za restoratera Stephena Starra koji je proglašen najboljim restoraterom, a njegov njujorški restoran Le Coucou, najboljim novim restoranom. Najboljim chefom proglašen je Stephen Starr, čija Starr Restaurants grupa vodi trideset uspješnih restorana i barova među kojima su i neke od najpopularnih američkih adresa Le Coucou, Uplands, Buddakan i Serpico. Nagradu je konačno dobio i Arnaud’s French 75 bar. Nora Pouillon, osnivačica i chef prvog američkog retsorana s organskim certifikatom Nora u Washingtonu, dobila je nagradu za životno djelo. Najboljim pekarom proglašen je Mark Furstenberg, washingtonska legenda i veliki borac za prava useljenika čija pekara Bread Furst zapošljava gotovo isključivo imigrante. Medije je iznenadila nagrada za najbolji restoran, koju je dobio Topolobampo chefa Ricka Baylessa, jer se očekivalo da će najboljim biti proglašeni njujorški Momofuku Noodle Bar ili Quince is San Francisca. Ovogodišnje nagrade potvrdile su i novi gastronomski uspon New Orleansa i zasigurno će poslužiti kao dobar argument u velikoj američkoj raspravi o imigrantima. Evo tko je dobio najvažnije nagrade James Beard za 2017.
Najbolji Restaurant Topolobampo, Chicago
Najbolji chef Michael Solomonov, Zahav, Philadelphia
Najbolje chefove po regijama možete pronaći OVDJE
Najbolji slastičarka Ghaya Oliveira, Daniel, New York
Najbolji restorater Stephen Starr, grupa Starr Restaurants
Nagrada fondacije James Beard za životno djelo
Nora Pouillon, Restaurant Nora, Washington, DC
Najbolji novi restoran Le Coucou, New York
Najbolji pekar Mark Furstenberg, Bread Furst, Washington D.C.
Najbolji bar Arnaud’s French 75 Bar, New Orleans
Najbolja posluga Blue Hill at Stone Barns, New York
Najbolji vinski program Canlis, Seattle
Najbolji sommelier/barmen Sam Calagione, Dogfish Head Craft Brewery, Milton
Nova zvijezda godine Chef Zachary Engel, Shaya, New Orleans
Najbolje uređenje restorana do 75 mjesta Avroko za Single Thread, Healdsburg, CA
Najbolje uređenje restorana s više od 75 mjesta Meyer Davis za St. Cecilia, Atlanta
Posebna nagrada fondacije James Beard America’s Classics
La Taqueria, San Francisco
Sahadi’s, Brooklyn
Schultz’s Crab House, Maryland
Gioia’s Deli, St. Louis
Bertha’s Kitchen, North Charleston
Dobitnike medijskih nagrada James Beard možete pogledati OVDJE