Uskoro izlazi novi Michelinov Vodič za Francusku. U povodu prvog francuskog postpandemijskog Michelina pariški mediji pišu o velikoj sječi zvjezdica.
A Tabula sasvim ozbiljno najavljuje da bi čitav niz restorana s tri Michelinove zvjezdice mogao izgubiti jednu zvjezdicu.
Kad restoran s tri zvjezdice izgubi zvjezdicu, to može biti ravno katastrofi, koja dovodi do žongliranja restorana na rubu bankrota. Jednom je samo nepotvrđena vijest o gubitku zvjezdice dovela do samoubojstva chefa.
Restorani s tri zvjezdice specifične su poslovne organizacije, sa strahovito visokim food costom i mnogo zaposlenih; gubitak jedne zvjezdice takav poslovni model često čini neodrživim.
Najava sječe zvjezdica u Francuskoj neizbježno postavlja pitanje o sudbini hrvatskih restorana sa zvjezdicama premda, naravno, za manje zemlje poput Hrvatske ne vrijede ista pravila kao za Francusku.
Međutim, Michelin je i u Hrvatskoj, kao u Francuskoj, uvjerljivo glavna preporuka pri odabiru fine dining restorana.
Michelin svim hrvatskim restoranima sa zvjezdicama, koji su smješteni na moru, osigurava punu popunjenost i liste čekanja tijekom turističke sezone, a itekako pomaže i zagrebačkom Noelu.
Budući da Michelin u Hrvatskoj radi na temelju ugovora s Hrvatskom turističkom zajednicom, logično je da svake godine barem jedan ili dva nova restorana dobiju zvjezdice, jer su nove zvjezdice stvar strateškog interesa za hrvatski turizam. Osim toga, u Hrvatskoj zaista postoji desetak restorana, koji zaslužuju zvjezdicu (dva zaslužuju dvije), a još ih nemaju.
Pitanje je, medutim, to hoće li Michelin nastaviti povećavati kvotu zvjezdica za Hrvatsku .
Ili će ove godine, prvi put, uz dodjelu novih, početi oduzimati dosadašnje zvjezdice.