Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) 2015. godine pokrenula je specijalističke radionice za profesionalne kuhare. Cilj tih edukacijskih ciklusa koji se održavaju u okviru KEYQ-a, EU programa prekogranične suradnje, je revalorizacija lokalnih namirnica i proizvođača hrane u profesionalnoj kuharskoj profesiji, restoranima i u gastronomiji.
U četiri godine, AZRRI-jeve su radionice postale najjača organizirana profesionalna edukacija u hrvatskoj restoranskoj industriji i kroz njih je prošlo više od 1250 kuhara, ugostitelja i hotelijera, iz cijele Hrvatske. Ideja svih 115 dosad održanih radionica bila je promocija lokalnih istarskih proizvođača, sastojaka i gastronomije kroz masterclassove koje drže najbolji hrvatski chefovi i gosti iz inozemstva poput sjajnog Emanuelea Scarella čiji restoran Agli Amici u Udinama ima dvije Michelinove zvjezdice.
Iz godine u godinu interes polaznika i predavača se povećava, tako da AZRRI ove godine jesenski ciklusu radionica otvara s pojačanim programom i izvrsnim novim predavačima. AZRRI-jev program ulaze Jeffrey Vella, executiv chefo rovinjskog Grand Parka, Maltežani koji je u mandatima u Esplanadi i dubrovačkom 360 by Jeffrey Vella uveo nove standarde u hrvatske restorane, i Norvežani Daniel Rosvold i Robert Elias Rydland iz restorana Gamle Raadshus u Oslu. Program i ove godine nose redoviti predavači Rober Perić, David Skoko, Fabricio Vežnaver, Deni Srdoč i drugi.
Jesenski ciklus radionica u AZRRI-jevom gastronomskom centru na Gortanovu Brijegu iznad Pazina, otvorit će Jeffrey Vella, koji će pokazati kako se specifičnosti istarske kuhinje i lokalnih proizvoda mogu interpretirati u progresivnoj visokoj kuhinji.
Chef Robert Perić bavit će se trenutno najzanimljivijim novim proizvodom u hrvatskoj gastronomiji – prvom istarskom mozzarellom koju su nedavno lansirali Mljekara Latus i tvrtka Nikas. Rosvold i Rydland održat će dvije radionice, u kojima će istražiti što se događa kad se meso boškarina i jadranska riba spoje s filozofijom norveške kuhinje, dok će Deni Srdoč iz Drage di Lovrana održati radionicu o pravilnoj reinterpretaciji i sezonalnosti lokalnih namirnica u fine diningu. Srdoč je najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom.
David Skoko održat će radionicu s dvije teme, obje posvećene održivosti i konceptu nultog kilometra. Skoko će pokazati kako se kroz inovativna jela može bolje koristiti sezonska riba. Prva tema su ribe plosnatice (švoje), a druga je plava riba kao vrhunac ribljeg pjata.
Radionica chefa Pergole Fabricia Vežnavera i trostrukog sommelierskog prvaka Filipa Savića svojevrsni je nastavak proljetnog ciklusa. Radionica je posvećena pairingu vina i hrane, jednom od najvažnijih segmenata restoranskog posla često zanemarenih na hrvatskoj restoranskoj sceni.
Slatičarske radionice vodit će velika Petra Jelenić, glavna slastičarka rovinjskog Grand Parka koja će održati predavanje o kreativnom slastičarstvu, dok će se Robert Perić baviti vrlo zanimljivom temom korištenja istraske skute u desertima.
Jesenski ciklus AZRRI-jevih radionica održat će se u listopadu, studenom i prosincu 2019.
AZZRI JESENSKI CIKLUS EDUKACIJA
Edukacijski gastronomski centar Istre, Gortanov Brijeg 1, Pazin
052 351 596