Jeffrey Vella uvjerljivo je pobijedio u lanjskom izboru Kulta plave kamenice za Chefa godine. Njegov restoran Cap Aureo u rovinjskom Grand Parku, pobijedio je u našem izboru za Restoran godine. Budući da Chefa godine i Restoran godine biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije, uglavnom chefovi, ove nagrade imaju specifičnu težinu.
Sinoć smo u Cap Aureu chefu Velli dodijelili pobjedničke skulpture. Dizajn nagrada potpisuje Danira Orešić iz Light Komunikacija. Poslije butelje šampanjca Shaman, Jeff Vella još je jednom pokazao zašto je najbolji u Hrvatskoj i šire, barem do Beča i Kobarida. Vellina jela mogu biti eterično elegantna, kao u slučaju lignje punjene škampom, u “cacio e pepe” umaku. Vellina hrana može biti prilično provocirajuća i radikalna, što je sinoć pokazao želatinozni file romba s dimljenim medom, u umaku od Kumparičkinog, baš jako žestokog kozjeg briea. Sir, k tome kozji, koji pali, s bijelom ribom?
Teoretski ne ide. U stvarnosti, iz ruku i mozga velemajstora poput Velle, ide fenomenalno. Vellino kuhanje može biti sezonski dosljedno, kao u slučaju hrskavo mekanih šparoga s debelim dagnjama i gotovo nježnim umakom od kozjeg jogurta. Vellino kuhanje može pretvarati skromne sastojke u čisti fine dining, što su nam efektno pokazale brokule na kremi od brokula, i može povezivati obične i luksuzne sastojke, kao što su cvjetača, koja je glumila rižu u rižotu, s crnim zimskim tartufima i genijalnim beignetom s tartufima.
Vellina kuhinja, naposljetku, može biti ekscentrična: jeste li ikad jeli pileći file u kori od morskih trava s croissantom s marmeladom od pilećeg jusa? Mi do sinoć nismo. Ali je i to neobično jelo bilo jako ukusno. Vellin Cap Aureo jedini je hrvatski restoran koji bespogovorno zaslužuje dvije Michelinove zvjezdice (iako, tko zna zašto, nema ni jednu).
Radi se o restoranu moderne visoke kuhinje koji ispunjava najviše međunarodne gastronomske kriterije. Uz ovu zaista briljantnu večeru pili smo Radovanov Sauvignon, Matoševićevu novu Zelenu Grimaldu iz 2020. i Cattunarov platinasti Nonno iz 2015. Vinski servis sommeliera Andreasa Zillija bio je upravo besprijekoran.
Izbor za Restoran godine organizirali smo u partnerstvu s Romerquelleom, a izbor za Chefa godine s dugogodišnjim partnerom izbora Zmajskom pivovarom.