Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeli smo u Jankovićevoj Soli tri sata prije službenog otvaranja. Taj bi restoran mogao postati jako uspješan

sol-g

U ponedjeljak oko pola pet u Soli je vladao priličan kaos. Majstori su bušili fasadu i pričvršćivali podlogu za tingl. Konobari i Mate Janković raspoređivali su boce žestokih pića na polici iza šanka, a velike su ljestve bile naslonjene na zidu kraj stepenica koje vode na gornju etažu. Servis je počinjao u osam.

“Nadam se da nećemo zaboraviti maknuti ljestve,” rekao je chef Janković, komentirajući zadnje pripreme prije dugo očekivanog otvorenja hrvatskog tapas bara Sol u strogom centru Zagreba, u Margaretskoj ulici.

Sol se namjerno otvorila za Valentinovo, kako bi krenula s punim salama (Sol ima tri etaže sa ukupno 70 mjesta). Loša strana ove inače pametne poslovne odluke leži u činjenici da se vrlo malobrojna ekipa Jankovićeva prvog pravog samostalnog restorana već prvu radnu večer morala suočiti s velikim brojem gostiju velikih očekivanja: u Zagrebu se dugo nije toliko pričalo o otvaranju nekog novog lokala, kao o otvaranju Soli. 

jankovic-mate-sol

A Jankovićev mali tim u ponedjeljak ujutro još se neočekivano smanjio: dvojica konobara naprosto nisu došla na posao. Mate Janković nije se, međutim, činio nervozan. Mirno i zapravo jako optimistično objašnjavao nam je gastronomsku filozofiju Soli.

“Nisam htio da hrana u Soli bude sasvim jednostavna. Nisam želio stavljati na tanjure dvije fete pršuta pa dvije fete sira i to onda proglasiti tapasima. Želio sam da ovdje ipak bude nekog ozbiljnijeg kuhanja, isključivo sa hrvatskim sastojcima, a da jela budu jako komunikativna i da ljude vesele.” 

sol-profiteroli

Sudeći po pet jela koja smo probali, cilj je ispunjen. Profiteroli s lagano sušenom pastrvom i ikrom od pastrve, punjeni kiselim vrhnjem dimljenim na sijenu, izvrstan su snack koji se sjajno složio sa Šemberovim pjenušcem. Prešani pečeni krumpiri s pancetom, ukiseljenom ljutikom i vlascem morali bi poststi megahit, a inside-out pašticada doslovno je senzacionalna.

Jankovićeva pašticada nije, naime, poslužena s njokima, nego su njoki punjeni sporo kuhanim pa trganim mesom goveđe koljenice. Puno svježe naribanog Gligorina zrelog kravljeg sira ovom je iznimno uspješnom poigravanju s pašticadom dalo dodatnu aromatsku dimenziju i naglašenu kremastost.

sol.krumpir

Kroketi punjeni pršutom s kremom od crnih maslina kandidisti su za najkomercijalnije jelo s prvog menija Soli: izazivaju ovisnost kao comfort food ali nisu banalni nego sadrže slojeve okusa i tekstura. 

Međimoreo, koji izgleda poput male skulpture u drvu, nije sladak kao međimurska gibanica ni kao oreo, nego se, naprotiv, osjećaju čisti okusi glavnih sastojaka: maka, oraha i kreme s reskim jabukama.

Cijene u Soli iznimno su niske za zagrebačke kriterije: većina kuhanih jela košta 50 kuna, a najskuplji je tartar biftek od boškarina koji stoji 70 kuna. Naresci i sirevi nešto su skuplji, no tu se radi o realnoj tržišnoj cijeni. Ne postoji jeftini paški sir od ovčjeg mlijeka.

sol-pasticada

Vinska karta je dobra, s povoljnim cijenama. Bijela vina koštaju između 25 i 30 kuna za čašu, a crna između 35 i 40. Pametno je što se na čaše toče Štamparov Pušipel, Voštinić Klasnićev Škrlet i Milošev Plavac.

Sol je uređena grubo, ali ugodno: barskim prostorom dominira sol, kojom su prekrivena donja sjenila velikih lustera, dok podrumska blagovaonica atmosferom pomalo podsjeća na restoran Hard Rock Caffea u atriju ZKM-a, koji je prije više od dvadeset godina bio ultrapopularan .

Uspostavi li kontinuirano visoku profesionalnu razinu servisa, Sol bi morala uspjeti. Radi se o jednom od najinteligentnijih restoranskih koncepata koje smo vidjeli u Hrvatskoj.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Jeli smo u Jankovićevoj Soli tri sata prije službenog otvaranja. Taj bi restoran mogao postati jako uspješan

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min