Neke od najboljih interpretacija hrvatskih tradicijskih jela dolaze iz svijeta visoke kuhinje. Jeffrey Vella tako peče najslasnije ćevape i kuha najbolje sarme koje smo ikad probali. A njegov učenik Filip Horvat, koji je kao klinac radio u Vellinoj postavi Esplanadine kuhinje, sada peče, vjerovali ili ne, šiš ćevap od plave tune
Gospodin Horvat, chef i vlasnik zagrebačkog Theatriuma, u svojoj redovitoj kolumni u Večernjem , objavio je recept za šiš ćevap od divlje plave tune; šiš ćevapi od divlje jadranske tune mogu se jesti kad Horvat uspije nabaviti ovu izvanrednu ribu.
Filip Horvat, dakle, usitnjenom mesu tune dodaje sol, malo mljevene crvene paprike i bijeli papar.
Zatim šiš ćevap od tune peče na yakitoriju, pazeći da dobije tanku hrskavu koricu, pa ga servira uz umak od domaćeg kiselog vrhnja, hrena i tanko narezanog čilija i uz prozračne bao bunse, koji preuzimaju ulogu somuna.Kakav bi to bio ćevap bez somuna.?
Zvuči egzotično ali je zapravo konzekventno u kontekstu Horvatova opusa; jedan od najdarovitijih i najpametnijih hrvatskih chefova još je u bistrou Ab Ovo popularizirao tunaburger, a zatim i hot dog od plave tune. Ako mogu burger i hot dog, zašto ne bi mogli ćevapi?
Egzotična je, ustvari , Horvatova najava da će početi peći ćevape od dagnji. Ako uspiju, ćevapi od dagnji mogli bi postati najoriginalniji ovogodišnji doprinos antologiji nacionalne gastronomije.