Zagrebačka Victus grupa i belgijski čokoladni brend Belcolade jučer su u Batku na Remetinečkoj organizirali interesantan masterclass slaganja vina i čokolade. Victus grupa najveća je hrvatska restoranska tvrtka, koja, među ostalim, posjeduje lance Batak i Torterie Macaron.
Prezentaciju je vodila Katya Hariskova iz Puratosa, internacionalne korporacije koja je vlasnik Belcoladea, a cijeli su događaj organizirali Ivica Robić, direktor proizvodnje i razvoja Victus grupe i Filip Zlatar, voditelj razvoja Puratosa za Hrvatsku.
Na prezentaciju je došlo dosta profesionalaca iz restoranske industrije, uključujući legendarnog slavonskog chefa Tomicu Đukića koji kuha u restoranu vinarije Josić. Radionica je počela 80-postotnom čokoladom Organic Noir od kakaovca iz Ugande, uz koju se točio Chardonnay vinarije Miklaušić. Slijedila je 64-postotna čokolada Organic Noir iz Kostarike, uz Frankovku vinarije Romić.
Uz Belcoladeovu bijelu čokoladu točio se klasični Dingač Vedrana Kiridžije, a uz Selection Amber, bijelu čokoladu sa slanim karamelom, briljantni, zaista raskošni Traminac Principovac Iločkih podruma. Naposljetku uz posebni čokoladni kolač Torterie Macaron s oznakom Limited Edition, posluživao se Škrlet iz izborne berbe vinarije Romić.
Slaganje čokolade i vina u Hrvatskoj nije osobito uobičajeno. Događaji poput jučerašnje radionice svakako šire kulturu wine pairinga na našoj gastronomskoj sceni.