U nedjelju 14. travnja zatvorio se restoran L’Atelier De Joel Robuchon u strogom centru zabavnog dijela Londona, u Covent Gardenu. Londonski L’Atelier otvoren je 2006. godine, a mi smo ondje večerali jedne proljetne nedjelje 2008.
L’Atelier nas je impresionirao i konceptom i hranom. Naime, u prizemlju restorana sjedilo se za dugim šankom postavljenim oko velike otvorene kuhinje, tako da ste mogli gledati kako brigada mladih, zgodnih i dobro koreografiranih chefova u crnim uniformama priprema svaki vaš tanjur. U ono je vrijeme takav pristup bio inovativan.
Hrana je, pak, bila bistronomska, ali s dodirom visoke rafiniranosti . U životu smo pojeli valjda stotinjak verzija lignji s chorizom i čilijem, ali su nam jedino one iz londonskog L ‘Ateliera ostale o sjećanju. Isto važi i za špagete s rakovicom. No, najdojmljiviji trenutak te zabavne večere u polupraznom restoranu( nedjeljom navečer ne izlazi se previše ni u Londonu) bio je fantastičan, sasvim nevjerojatan kolač od tamne čokolade, s pireom od svježih malina i čokoladnim ganacheom. Radi se o jednom od apsolutno najboljih deserata koje smo do danas probali.
Joël Robuchon je počeo otvarati L’Ateliere 2003. godine, prvi je bio u Parizu. Njegov je motiv bio demistificirati rituale visoke kuhinje. Ukupno je otvoreno 12 L’Ateliera , a pariški je 2012. ušao među San Pellegrinovih 50 najboljih restorana na svijetu.
Joel Robuchon, koji je umro prošlog ljeta u 73 godini, bio je jedan od najvažnijih chefova u povijesti moderne gastronomije. Uspio je skupiti ukupno 32 Michelinove zvjezdice, više nego bilo koji kuhar ikada. Robuchonovo naslijeđe ostat će pristuno u Londonu sa sličnim konceptom, retoranom Comptoir Joël Robuchon koji se otvara u Mayfairu, a vodit će ga L’Atelierov chef Jeremy Page .