Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JUHA MJESECA Theatriumova juha od kukuruza (45 kuna) primjer je ozbiljne sezonske gastronomije za malo novca

Tko zna zašto, hrvatski kuhari ne vole svježi kukuruz šećerac. U našim je restoranima svježeg kukuruza neobično malo, budući da je riječ o izvrsnom sezonskom sastojku, koji u nabavi ne košta ništa. Svaka inteligentna roštiljarna trebala bi uz ćevape i pljeskavice nuditi pečene klipove  kukuruza, a svaki bi se ambiciozni bistro trebao igrati s bezbrojnim mogućnostima uporabe svježeg  šećerca.

U Zagrebu, nažalost, sa svježim šećercem redovito kuhaju tek Tvrtko Šakota i Ana Ugarković. Prošlog smo tjedna u Vinodolu pojeli vrlo fine rolice od lungića poslužene s pečenim kukuruzom. Mogli bismo nabrojati još dva tri primjera dobre upotrebe svježeg kukuruza, ali ne više od pet, što je zaista šteta.

Danas smo u Theatriumu chefa Filipa Horvata probali uvjerljivo najukusnije jelo od kukuruza ovoga ljeta. Radi se o gustoj juhi od šećerca, koja košta samo 45 kuna. Prvo u dubokom tanjuru dobijete rebro pečenog , fino zadimljenog kukuruza, i veliku žlicu veioma čvrste majoneze s okusom škampa. Zatim konobar u tanjur dolije relativno gustu, bijelu juhu od šećerca, koja, međutim, ne razbija majonezu: ona ostaje postojano čvrsta.

Ovaj ljetni chowder istodobno je neodoljivo sladak, ugodno zadimljen, i lagano jodiran zbog majoneze s okusom škampa. Jelo ima tri teksture; baršunastu jušnu, jako kremastu zbog majoneze i čvrstu zbog puno cijelih zrna pečenog  kukuruza.

Theatriumova juha od šećerca, uz koju smo pili Kellerov Riesling iz 2018. primjer je vrhunske sezonske gastronomije za mali novac.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

JUHA MJESECA Theatriumova juha od kukuruza (45 kuna) primjer je ozbiljne sezonske gastronomije za malo novca

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min