Korona virus najavljuje povratak u dijelovima Europe koji su se nedavno uspješno izborili s njim. Dok u Hrvatskoj bilježimo još uvijek relativno mali broj novih slučajeva, Njemačak se suočava s dva velika nova žarišta, oba iz industrije hrane.
U samo nekoliko dana, stotine su ljudi zaražene korona virusom u jednoj njemačkoj klaonici i jednom restoranu, tek otvorenom nakon višetjednog lockdowna. U klaonici u okrugu Guetersloh u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji 400 zaposlenika lokalne klaonice Toennies dobilo je pozitivan nalaz testa na koronu. Klaonice i tvornice za preradu mesa u pandemiji su se pokazale toliko rizičnim mjestima da se mnogi komentatori pitaju hoće li korona virus dokrajčiti mesnu industriju ionako suočenu s nepovoljnim trendovima.
Cijela klaonica sada je u karanteni. Slučaj je pokrenuo vrlo neugodnu raspravu ksenofobnih tonova, jer su većina zaposlenih u klaonice radnici iz Bugarske i Rumunjske koji su. sumnja se, virus donijeli iz domovine kad su se vratili s nedavnih praznika. Nešto manje drastičan ali još uvijek težak slučaj dogodio se u restoranu Alten Scheune.
Neposredno prije službenog ponovnog otvorenja, restoran je ugostio pedesetak ljudi na svečanosti kojom su obilježili kraj lockdowna. Završilo je smrću oca vlasnika restorana, 39 zaraženih i 280 ljudi u kanranteni, uključujuči dio uprave poznatog brodogradilišta kruzera Meyer iz Papenburga. Priča je zapravo tragična. Pokojnog gospodina koronom je možda zarazio njegov sin. U noći kad s slavili kraj karantene, vlasnik restorana na svom je Facebook profilu napisao: “U euforiji uspješnog predotvorenja, vlasnik i chef došao je u iskušenje zagrliti svoje roditelje.” Restoran je, naravno, odmah zatvoren, a lokalni mediji javljaju da mu je oduzeta dozvola za rad.
Oba njemačka slučaja pokazuju u u koliko je traumatičnu poziciju pandemija dovela industriju hrane, i koliko je važno da nastavimo živiti s protuepidemijskim mjerama, koliko god nam to teško bilo i koliko god želimo što prije zaboraviti noćnu moru Covida-19.