Pršut je tradicijski proizvod s naslijeđenim visokim gastronomskim renomeom, s identitetskim vrijednošću za pojedine dijelove zemlje ( Drniš i Zagora, Dalmacija, Istra) i s nekoliko zaštita Europske Unije. U stvarnosti, više od 90 posto hrvatskih pršuta svodi se na mesne prerađevine mediokritetske kvalitete, sumnjivog porijekla i katkad niskih cijena.
Degradaciji pršuta dodatno je doprinio uvoz jako loših pršuta iz susjednih zemalja. Pršut u Hrvatskoj danas više nema skoro nikakvu stvarnu gastronomsku vrijednost: on je devastiran i devalviran. Sličan se proces nažalost upravo događa tartufima.
Istarski bijeli tartuf najdragocjeniji je pojedinačni sastojak hrvatske gastronomije, uz kvarnerske škampe i istarsko maslinovo ulje. Na temelju visokog ugleda i opravdano visokih cijena istarskog bijelog tartufa, u hrvatskoj se restoranskoj, trgovačkoj i prehrambenoj industriji razvila masovna tartufarska scena.
Ako je riječ o istarskim crnim tartufima, to je u redu. Ako je riječ o svježim tartufima iz drugih dijelova zemlje poput Žumberka i Slavonije, to također može biti prihvatljivi. No, bezbroj jeftinijih proizvoda napravljenih od umjetne arome tartufa, uz dodatak vrlo malo tartufa koji su često uvoznog porijekla uništavaju renome pravih tartufa.
Ovdje se ne radi ni o kakvoj demokratizaciji inače skupog proizvoda nego o dosta vulgarnom krivotvorenju stvarnog karaktera tartufa. Proces komercijalizacije riječi tartuf ide toliko daleko da sad već imamo i Zdenka sir s tartufima, o čemu smo nedavno pisali, dok se na benzinskim crpkama prodaju Montana sendviči s okusom tartufa. Ova dva primjera svakako spadaju među apsurdnije ekstenzije riječi tartuf.
No, lista lažnih proizvoda od tartufa mnogo je dulja i malignija . Na vrhu te liste svakako su ulja od tartufa, koja u otprilike 99 posto slučajeva nisu vidjela tartufe nego miris dobivaju od kemijskog spoja 2,4 ditiapentan. Slijede tartufate koje se uglavnom proizvode od šampinjona, s uljem od tartufa i dodatkom malog postotka trećerazrednih tartufa, pa razne kreme, maslaci, kečapi, sirevi, majoneze čipsevi i čokolade i tako dalje, sve do više vrsta piva s tartufima.