U ovo doba godine svaki gastro medij naprosto mora testirati pokladnice. Jer, kakve su to poklade bez krafni? Krafne su valjda jedini dio karnevalskog rituala koji ni ove godine neće izostati. Dapače, krafne se već masovno peku i jedu; kako, uostalom, ne prodati nešto što može koštati samo tri i pol kune.
Kad smo lani testirali krafne, svi su uzorci bili apsolutno katastrofalni, istodobno žilavi i premasni što zapravo nije lako postići namjerno. Ove su nam godine dojmovi nešto bolji, prvenstveno zahvaljujući solidnoj, starinskoj slastičarni Jakšić u Zvonimirovoj. Danas smo isprobali krafne iz dva lanca pekarnica i dvije slastičarne. Kušali smo isključivo krafne s marmeladom. Evo rezultata.
Jakšićeve su krafne uvjerljivo najružnije u današnjoj konkurenciji. Izgledaju sitno, zgužvano, a ni struk nije posve pravilan. Međutim, one imaju zaista spužvasto elastično tijesto, koje se spušta i diže na pritisak prsta, lijepe mjehuriće unutar tijesta, nisu preslatke i nisu premasne, zahvaljujući nekom žestokom alkoholu u tijestu koji je prerezao masnoće. Jakšićeve su nas krafne ugodno iznenadile.
Vincek je prije pet ili šest godina oblijepio svoje slastičarne genijalnom, posve neodoljivom reklamom za krafne: rumeni, bucmasti šestogodišnjak divio se golemom brdu još rumenijih krafni. Same su krafne, nažalost, daleko od genijalnih. Poželjna spužvasta tekstura lagano prelazi u nepoželjno žilavu, krafne su žestoko preslatke i premasne, no najneugodniji od svega jest agresivan okus kvasca. Kvasac je esencijalni sastojak krafni, ali se ne smije osjetiti u pečenim pokladnicama.
Ovo je već prilično bezvezno, nezdravo slatko i bez ikakvih drugih okusa. Premda smo krafne kupili oko jedan popodne, one su se u presjeku doimale lagano ostarjele. No, barem su zadržale stanovitu elastičnost.
Pan Pek je pokrenuo kampanju za prodaju krafni po rekordno niskoj cijeni. Krafne i na fotografijama i uživo izgledaju odlično. Međutim, nedopustivo su žilave i toliko slatke da doslovno lijepe usta. Marmelada od marelica je okej, dok sve drugo predstavlja najkraći prečac do bolnog karijesa.