Prošlog smo tjedna izvijestili o prvim divljim šparogama na splitskoj tržnici, koje su se prodavale za 40 do 50 kuna za pregršt, zavežljaj, mac ili pušlek, kako god želite. Današnji je Novi list izvijestio o cijeni šparoga za kilogram.
Novi list je, dakle, pronašao jednu prodavačicu koja je na riječkoj tržnici prodavala divlje dalmatinske šparoge s cijenom istaknutom za kilogram. Kilogram divljih šparoga koštao je točno 200 kuna.
Kad kupujemo šparoge na mac/pušlek, cijena od 40 ili 50 kuna za otprilike 200 ili 250 grama čini se skupom, ali ne pretjeranom.
Međutim, kad se suočimo s cijenom od 200 kuna za kilogram, teško nam se ne sjetiti da toliko košta vrhunski biftek, tri i pol kilograma dobrog lungića ili deset kilograma odličnih srdela i dva kilograma oslića s parangala ili dva i pol do tri kilograma vrganja.
Jako volimo divlje šparoge. Jako poštujemo trud berača šparoga. Ali, nismo sigurni vrijede li baš 200 kuna za kilogram.