Nakon što su probali tibetanske visoravni, pustinju Gobi i stjenovite gudure Ningxie, Kinezi su poslali grožđe u svemir, jer je proizvesti najbolje vino na svijetu očigledno nacionalni projekt. S tim da Kinezi moraju proizvesti najbolje vino na svijetu u gotovo nemogućim uvjetima. Prema informacijama koje je objavio je Decanter China, u teretu kineskog svemirskog laboratorija Tiangong 2 lansiranog prošlog tjedna iz Jiuquana, nalaze se i loze cabernet sauvignona, merlota i pinot noira iz pokrajine Ningxia na području planine Helan, koju nazivaju kineskim Bordeauxom.
Kineski znanstvenici se nadaju da će uzgajanje loza u svemiru izazvati mutacije koje će ih učiniti pogodnijima za uzgoj u drastičnim klimatskim uvjetima kineskih novih vinskih regija. Točnije, nadaju se da će izlaganje loze radijaciji u svemiru izazvati genetske promjene koje će ih učiniti otpornima na sušu, hladnoću i viruse Kinezi sade vinograde na škrtoj zemlji, na područjima gdje se temperatura zimi ponegdje spušta na -25 stupnjeva. Kina postaje jedan od najvećih proizvođača vina na svijetu. Kinezi sada pijeu više crnog vina od svih zemalja na svijetu i imaju više vinograda of Francuske. Ove godine na tržište je izišlo vino Ao Yun proizvedeno na nezamislivoj nadomrskoj visini koje je dobilo euforične kritike.