Bregovita Hrvatska termin je što ga je izmislio pokojni Tony Hodges, engleski marketinški genij kojeg su Agrokor i Hrvatska gospodarska komora angažirali da rebrendira hrvatska vina, prije svega prema inozemstvu. Rebranding hrvatskih vina uključivao je i regionalnu podjelu naših vinogorja. Pa je tako gospodin Hodges, bliski prijatelj i poslovni suradnik Stevena Spurriera i Oza Clarkea, predložio da se Hrvatska podijeli u četiri vinogradarske regije. Istra, Slavonija s Podunavljem i Dalmacija prirodne su vinske regije, o kojima nije trebalo puno raspravljati. Međutim, postavilo se pitanje što učiniti sa Zagorjem, Međimurjem i drugim vinogorjima blizu Zagreba.
Tony Hodges je predložio da sve vinograde u sjeverozapadnom dijelu zemlje probamo nazvati Hillside Croatia. Na kraju smo se složili oko prijevoda Bregovita Hrvatska. Bregovita Hrvatska obuhvaća Zagorje, Međimurje, Plešivicu, Moslavinu i Prigorje. Riječ je o vinogradima s malo vrijednih autohtonih sorti. Najvažniji je škrlet. Moslavac/pušipel/furmint/šipon definitivno nije ni izvedena autohtona sorta, jer ga je mnogo više u Mađarskoj.
U Bregovitoj se Hrvatskoj vinari moraju dokazivati na internacionalnim sortama, što sigurno nije prednost. S druge strane, Bregovita je Hrvatska jedina naša vinska regija gdje se mogu proizvesti zaista dobri pjenušci, vrhunski rizlinzi i najviše potencijalno dobrih crnih pinota. Evo abecedne liste dvanaest najvažnijih vinarija Bregovite Hrvatske.
Boris Drenški sa svojim je slatkim vinima višestruki Decanterov šampion. Radi se o nekima od najboljih desertnih vina ikad proizvedenih u Hrvatskoj.
Najvažnija vina
Tomislav Bolfan pokušao je izmisliti novo moderno zagorsko vinarstvo. Nažalost, nije imao dovoljno sljedbenika ni suradnika, pa projekt baš i nije uspio. Svejedno, pojedina Bolfanova bijela vina i dalje spadaju u sam hrvatski kvalitativni vrh.
Najvažnija vina
U zadnjih nekoliko godina obitelj Jakopić osvojila je jednu platinastu i jednu zlatnu Decanterovu medalju za svoja slatka vina. Radi se o najambicoznijim međimurskim vinima na tržištu.
Najvažnija vina
Franjo Kolarić vodeći je hrvatski proizvođač sivog pinota. Njegovi su pjenušci također veoma dobri. Kolarić posjeduje veliko, idilično turističko imanje udaljeno dvadesetak minuta vožnje od centra Zagreba.
Najvažnije vino
Ovaj proizvođač prirodnih vina iz godine u godinu baš ozbiljno napreduje. Vina s etiketom Kopjar predstavljaju odličnu vrijednost za novac, pa nije neobično da su ušla na vinske karte brojnih zagrebačkih restorana.
Najvažnije vino
Velimir Korak jedan je od najvažnijih hrvatskih vinara. Žao nam je što na ovu listu ne možemo uvrstiti njegova prirodna, nesumporena vina koja su apsolutno briljantna, ali kojih još nema na tržištu. No, i Korakova konvencionalna vina spadaju u uzak vrh hrvatske vinske produkcije.
Najvažnija vina
Košutić spada u još malobrojnu, ali više nego obećavajuću skupinu moslavačkih modernih vinara čija bi vina uskoro mogla postati zaštitni znak zagrebačkih restorana.
Najvažnije vino
Solum je garažistička vinarija zagrebačkog književnika i novinara Roberta Naprte. Naprta je tvrdi perfekcionist, što se vidi po njegovim chardonnayima i pjenušcima.
Najvažnija vina
Obitelj Šember proizvodi vrlo dobre pjenušce i nekoliko jako finih rizlinga, od lakokategornika kao što je Riesling Ice, do superteškaša Qvevri .
Najvažnija vina
Vinarija Štampar buteljira jako privlačnu liniju svježih bijelih vina s puno terroirskog karaktera. Riječ je o možda najpouzdanijoj međimurskoj vinariji.
Najvažnija vina
Vinarija obitelji Tomac vjerojatno je najambicozniji i najmoderniji hrvatski vinski projekt. Vodeći regionalni vinari, od Joška Gravnera do Marjana Simčiča, Tomce ističu kao primjer ispravnog pristupa vinogradarstvu i vinarstvu. Tomci su, osim toga, doslovno prvi na svijetu proizveli komercijalno pjenušavo vino iz amfore. Njihovi su pjenušci zlatni standard kvalitete na hrvatskoj i regionalnim vinskim scenama.
Najvažnija vina
Ova veoma dobra moslavačka vinarija specijalizirala se za autohtoni škrlet, što je više nego logično. Njihov bazični škrlet osvojio je Decanterovo srebro, te je postao jedno od kućnih vina zagrebačke Esplanade. Škrlet Unikat iz kasne berbe najbolji je škrlet kojeg smo dosad probali
Najvažnija vina