Njujorške gradske vlasti donijele su novi zakon koji vlasnicima restorana dopušta da gostima na račune zaračunaju 10 posto više za pomoć u pokrivanju troškova izazvanih pandemijomo korona virusa. Odmah prozvan Covid Porezom, ovaj zakon restauraterima dopušta da nadoplatu od 10 posto troše kako žele. Smiju je zaračunati samo gostima koji jedu u njihovim lokalima, ne na dostavu ni na take out. Nadoplata se ne smatra napojnicom niti je zamjenjuje.
Ideja gradskih zastupnika koji su zakon usvojili s premoćnom većinom glasova, bila je da restoranima osiguraju veću zaradu bez dizanja cijena. No, većina vlasnika restorana nije raspoložena za ovu mjeru, jer je smatra neprijateljskom prema gostima i strahuje od reakcija. Drugi, pak, smatraju da je nepravedno teret pandemije prebacivati na goste kad država nije učinila ni približno dovoljno da pomogne neovisnim restoranima.
Zanimljivo da je dio njujorških restauratera ovu mjeru tražio puno prije pandemije. U travnju 2018. više od 200 vlasnika restorana potpisalo je otvoreno pismo u kojem od gradonačelnika Billa de Blasia traže da im dopusti naplaćivanje dodatnog iznosa na račune, što je inače omogućeno u cijeloj Americi. Kao razlog zahtjeva naveli su drastične skokove cijena najma u New Yorku i rast plaća u industriji, koje ni nakon svih provedenih mjera za rezanje troškova i optimizaciju poslovanja ipak ne mogu izdržati. Poslovni model restorana pati već godinama, pandemija Covida-19 samo je do kraja ogolila problem. Država, vlasnici nekretnina u kojima restorani rade i osiguravajuća društva ne pokazuju posebnu volju da pomognu restoranskoj industriji koja je nakon lockdowna izložena i dodatnim troškovima protupandemijskih mjera. Njujorški restorani nakon lockdowna rade samo na terasama, dok će sale moći otvoriti za goste od 30. rujna. Prema novim istraživanjima, zbog posljedica pandemije u državi New York moglo bi propasti 64 posto restorana.