Nebbiolo je plemenita sjevernotalijanska crna sorta koja daje vina jakih tanina, relativno visokih kiselina i vrlo bogatog bouqueta. Najslavniji nebbiolo svakako je pijemontski barolo. Najbolje verzija barola doživljavaju vrhunac između petnaeste i tridesete godine života, a mogu trajati dulje od pola stoljeća. Nebbiolo je i barbaresco, vino koje je proslavilo Angela Gaju.
Slavonija i Baranja daju vrlo dobra, katkad odlična crna vina, ali ta su vina uvijek izrazito voćna i uglavnom jako mekana. Toliko mekana da neke slavonske vinarije učvršćuju strukturu i teksturu dodanim taninima. Vlado Krauthaker, najvažniji slavonski vinar, u Kutjevu je zasadio nebbiolo. Riječ je, koliko znamo, o jedinom buteljiranom monosortnom nebbiolu u Hrvatskoj.
Krauthaker nam je prošli tjedan poslao svoj Nebbiolo iz 2017. godine, kojeg smo probali jučer u Carpacciu. Krauthakerov Nebbiolo ima strukturu pravih pijemontskih nebbiola: on je čvrst, svjež, pun dobrih kiselina i zrelih tanina, moćan, autoritativan i napadno premlad, baš kakav i treba biti dobar nebbiolo tri godine poslije berbe.
Krauthakerov Nebbiolo, s 14 posto alkohola (što je uobičajeno za vina te sorte) nije pretjerano voćan: on i u bouquetu i na okusu posjeduje nešto crnog i crvenog voća, ali se jako osjete tamne nijanse smole, kože i crne čokolade. Uz to, bouquet sadrži i lijepe floralne elemente .
Krauthakerovog Nebbiola ima vrlo malo, i on vjerojatno nikad neće postati komercijalno važan. No, svejedno je riječ o jednom od potencijalno najutjecajnijih hrvatskih crnih vina, zato što je Krauthakerov Nebbiolo pokazao da slavonski terroir može dati čvrsto strukturirano, krajnje ozbiljno crno vino s vrlo, vrlo dugim vremenom dozrijevanja i trajanja.