Upravo su objavljeni rezultati World Cheese Awards za 2017. godinu. Sirana Špin, smještena na istoimenoj stanciji blizu Poreča, na tom je prestižnom natjecanju osvojila četiri medalje, što je sjajan rezultat za Agrolagunu, kao i za hrvatsku industriju sira. Zlato je dobio miješani Istarski sir u orahovom lišću. Riječ je o iznimno kompleksnom siru, koji fino ujedinjuje oporost, blagu slatkoću i moćan karakter s orašastim aftertasteom. Apsolutni pobjednik natjecanja je britanski Cornish Kern.
Srebrne su medalje osvojili miješani Istarski sir i Istarski sir s muškatom ruža, a broncu Gran Istriano, Lagunina interpretacija Grana padana, koji se, međutim, proizvodi sa značajno masnijim mlijekom od Grana padana. Žao nam je što je bez medalje ostao Istarski sir u teranu, po nama jedan od najoriginalnijih i najfinijih hrvatskih sireva. Londonskim je medaljama Špin dokazao da se može ravnopravno natjecati u najvišoj svjetskoj konkurenciji, što nije neobično. Nekoliko smo puta posjetili mljekaru na Špinu, te smo se osobno uvjerili s kakvom rigoroznom pažnjom tim glavne sirarke Luane Kušće proizvodi široki portfolio zaista izvrsnih i maksimalno prirodnih sireva. Špin je, bez obzira ne razmjerno veliku proizvodnju, čitri sirarski craft što, naposljetku, prirodno dovodi do vodećih svjetskih priznanja.