Čokolade i ruže su vječni kliše Valentinova, ali nije sve što je kliše nužno loše. Naprotiv, Valentinovo je fantastična prilika da na čokoladu potrošite malo više, nekoga iznenadite, istražite nove okuse i vrste čokolade ili razmjenite čokolade. Sastavili smo kratku listu za last minute shopping za Valentinovo, s čokoladama u raznim rangovima cijena koje će sigurno ostaviti dobar dojam.
Valrhona je prvenstveno fokusirana na profesionalne kuhare i slastičare, ali masovniji formati ove francuske zanatske kuće izvrsno pokazuju zašto je Valrhona jedan od najcjenjenijih brendova čokolade. Želite li pokloniti čokoladu koja nije samo znak luksuza nego nosi pečat autentične čokolatijerske strasti, Valrhonine table i bombonjere su dobar izbor. Deliiicije
Niederegger je sinonim za fine čokolade s marcipanom. Vrhunska kvaliteta marcipana i elegantni okusi glavni su Niedereggerov argument, a drugi je niz praktičnih i lijepih pakiranja u različitim veličinama i velikom rasponu cijena. Deliiicije
Svi povodi jednako dobri za poklanjanje Mozart kugli ljubiteljima ovog formata, pa ni Valentinovo nije izuzetak. Ponovno, u trgovinama je puno verzija, okusa i veličina pakiranja, a mi smo prigodno odabrali bombonjeru Constanze i Mozart. Deliiicije
Godkennove čokolade su zabavan, neformalni poklon s kojim ćete nekoga sigurno iznenaditi, recimo nekoga kome ne želite slati ozbiljne ljubavne poruke. Goldkenn je švicarski čokolatijer koji u ovoj liniji surađuje s nekima od najpoznatijih brendova finih pića. Ovdje smo izdvojili čokoladu s Cointreauom, ali vrijedi probati i onu s Botanist ginom i Jack Daniel’som. Deliicije
Lindt je zlatni industrijski standard, omjer cijene, kvalitete i dostupnosti s kojim nećete pogriješiti. Izdvajamo praline i prigodnu bombonjeru u obliku srca. Deliiicije
Katalonski čokolatijeri Mi&Cu specijalisti su za čokoladne dražeje. Rade ih od tostiranih badema i izvrsnim čokoladama i giandujama infuziranima raznim okusima. Raspon okusa je nevjerojatan, od bio kakaa preko crne i mliječne čokolade do sangrie, indijskih čajeva, matche, voća, cvijeća i začina. Imamo barem desetak favorita među Mi&Cu dražejama, a ovdje izdvajamo par okusa idealnih za Valentinovo. Deliiicije
Najbolje zanatske čokolade u Hrvatskoj, Taman nisu samo ukusne i zanimljive nego obavljaju izuzetno važnu funkciju edukacije i formiranja publike za vrhunske čokolade. Taman proizvode prvu hrvatsku gianduju, u mliječnoj i tamnoj varijanti s pijemontskim lješnjacima, i jedine hrvatske bean-to-bar čokolade koje otkrivaju karakter i okuse kakaa iz raznih dijelova svijeta. Taman web shop i odabrane trgovine
Amedei praline raskošne su, ultrakremaste, pune aroma i okusa šljiva i drugog tamnog voća, tipičnog za vrhunske crne čokolade, ali i jako komunikativne, značajno komercijalnije od Amedeijevih čokoladnih tabli. Osim tamnih čokolada ova vjerojatno najluksuznija čokoladna bombonijera koja se prodaje u Hrvatskoj, sadrži i praline od mliječne i bijele čokolade. Bonkulović
Najskuplja u ovom izboru, Amedei Porcelana je poklon za istinske ljubitelje čokolade. Porcelana je rijetka bijela podvrsta kakaovca criollo, koji se smatra superiornim drugim glavnim vrstama kakaovca. Amedei je toskanska manufaktura koja u svijetu čokolade ima status kao Krug u svijetu šampanjca. Bonkulović
Francuski čokolatijer Michel Cluziel, koji je preklani umro u 87 godini, jedan je od prvih promotora i proizvođača kakaovca s posebnih položaja. Chocolates de Plantations zbirka je čokoladica s cru oznakom sa sedam Cluizelovih plantaža iz raznih djelova svjeta. Čokoladice u ovoj kutiji nose oznake plantaža iz Kolumbije, Meksika, Sao Tomea, Gvatemale i Madagaskara. Ova je kolekcija malih čokoladnih pločica izvrstan uvod u svijet ozbiljne čokoladne gastronomije. Bonkulović
Ovu čokoladu, baš kao i Amedeijevu Porcelanu, preporučujemo već godinama na svim listama najboljih čokolada koje se mogu kupiti u Hrvatskoj. Razlog je jednostavan. Cluizelova tamna čokolada s narančinom korom zaista jest najukusnija čokolada od naranče dostupna na našem tržištu. Ova je tabla komunikativna, lako razumljiva i onim ljubiteljima čokolade koji još nisu inicirani u svijet gastronomskih čokolada. Bonkulović
Venchi iz Torina osnovan je prije točno 126 godina. Venchi je visokokomercijalna tvrtka koja se zadnjih godina počela ozbiljno baviti organskim i single plantation čokoladama. Ova bombonijera spada u komercijalnije linije, tipične za stariji Venchijev stil obilježen bogatim kremama i giandujom. Venchijeve praline hedonističke su i tehnički bespijekorne. Bonkulović
Zotter je štajerska obiteljska firma s jedinstvenim pristupom čokoladi. U južnoj Americi gdje su njihove plantaže, kakaovac koriste kao medij društvene promjene (seljake financiraju da s uzgoja koke prijeđu na kakaovac), a gotove čokolade koriste kao medij komunikacije i kulturološkog komentara. Najpoznatiji su ipak po tome što rade čokolade u nevjerojatnim okusima, od riblje ikre do sira, vina, gina ili piva. Ovdje izdvajamo čokoladu iz njihove edicije Labooko bean-to-bar čokolada od kakaa iz raznih dijelova svijeta, i jedan malo romantičniji okus, Port sa smokvama. Vivat
Amatller je čokolatijer iz Barcelone, koji je od 1797. kad je otvorio manufakturu, ostavio duboki trag na kulturi ovog veličanstvenog grada. Izdvajamo čokoladne draže s tostiranim bademima, vjerojatno najbolju bombonjeru koju možete kupiti za tridesetak kuna, i dvije table. Osim odnosa kvalitete i cijene, Amatlleov adut je i izvrstan dizajn koji podsjeća na bogatu povijest ove kuće. Vivat
Simón Coll jedan je od najpoznatijih katalonskih proizvođača čokolade. Tvrtku je 1840. godine osnovao Simon Mestres. Do danas je u obiteljskom vlasništvu: Simon Coll već dulje vrijeme vodi Maria Coll, predstavnica šeste generacije. Simón Coll je vlasik Amatllera, poznat po vrlo širokom portfoliu crnih i mliječnih čokolada.Vivat