Dani uoči Badnjaka dani su prepunih dućana. Procjenjuje se da će se u ovom prosincu u trgovinama potrošiti oko 15 milijardi kuna, što je 900 milijuna kuna manje nego 2019. i tri milijarde kuna više nego 2020. godine.
U blagdanskoj shopping groznici važno je pametno birati i kupovati one proizvode koji zaista jesu dobri, a neće vam spaliti karticu. Za našu već tradicionalnu božićnu last second listu za kupnju odabrali smo deset delikatesa, koje zaista spadaju u ozbiljnu gastronomiju, pa bi vam mogle uljepšati Božić. Izbjegli smo najskuplje stvari poput iberico pršuta i pravog kavijara.
Augustson je islandska tvrtka osnovana 1933. godine koja danas prerađuje ribu u tvornicama na Islandu i u Danskoj. Augustsonova ikra od lososa svakako je najfiniji “kavijar” koji se može kupiti u Hrvatskoj, a da ne dolazi od jesetre.
Friedrichsov škotski losos ima znatno čvršću teksturu i čišći, naglašenije riblji okus od njihovih norveških lososa. Škotski dimljeni losos spada u kategoriju dostupnog luksuza.
Rougie je jedan od najpoznatijih francuskih proizvođača foie gras. Moramo priznati da smo bili prilično sretni kad smo ovu divotu vidjeli u čuvenom crnom Konzumu u Radničkoj. Vinski distributer MIVA uvoznik je Rougiea, pa se šira paleta njegovih proizvoda može pronaći u vinotekama Galerija vina.
Blok gusjih jetara s tartufima ultimativna je delikatesa francuske gastronomske industrije. Georges Bruck ugledna je i stara tvrtka iz Strasbourga, glavnog grada prerade gusje jetre u Francuskoj.
Ovaj Agrolagunin aromatični kravlji sir srednje čvrste teksture spada među najbolje vrijednosti za novac u hrvatskim trgovinama
Kravlji sir Veli Jože obitelji Orbanić nekoliko je puta proglašen najboljim tvrdim sirom u Hrvatskoj. Latusova mljekara blizu Žminja jedan je od impresivnih primjera pretvaranja malog obiteljskog biznisa u ozbiljnu, veliku proizvodnju koja je zadržala zanatske značajke.
Radi se o elitnom proizvodu velike obiteljske sirane s otoka Paga. Stari Gligorin paški sir proizvodi se isključivo od ovčjeg mlijeka i dozrijeva između 12 i 24 mjeseca.
Beljski crni kulen najbolji je hrvatski suhomesnati proizvod koji je šire dostupan. Ovaj se kulen radi od certificiranih crnih svinja, koje žive u slobodnom uzgoju, na rubu Kopačkog rita
Slane srdele generala Gotovine prvorazredni su tradicijski specijalitet , dostojan veoma dobrih restorana. Otkad su se prije par godina pojavile na tržištu, postali smo ovisnici.
Culatello je sušena svinjetina bez kosti, koja se često svrstava među pršute, premda se drukčije obrađuje i suši i ima mnogo intenzivniji okus od talijanskih pršuta. Culatello se prodaje u dućanima specijaliziranim za talijansku hranu i suhomesnate delikatese, a culatello iz Bonkulovića najukusniji je u Zagrebu.