Njujorški restoran Eleven Madison Park, krunski projekt chefa Daniela Humma i restoratera Willa Guidare, godinama je postavljao standarde gostoprimstva i gastronomije luksuznim restoranima. Treću Michelinovu zvjezdicu dobio je 2012. godine a 2017. je proglašen najboljim restoranom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Sada zatvoren kao i svi njujorški restorani, Eleven Madison nije se pokušao pretvoriti u restoran za dostavu niti je poslao zaposlenike na čekanje.
Amerika je postala glavno svjetsko žarište pandemije korona virusa, s 245,193 zaraženih i više od 6000 umrlih. Među glavnim razlozima eskalacije su predugo odbijanje Bijele kuće da se suoči s krizom i loš zdravstveni sustav.
Chef Daniel Humm, u suradnji s organizacijom Rethink Food NYC i American Expressom, nedavno preuređene kuhinje ikonografskog njujorškog restorana pretvorio je u pogon koji svaki dan može izbaciti tisuće obroka za medicinsko osoblje koje se u sramotno lošim uvjetima pokušava izboriti s epidemijom korona virusa u gradu, i obroke za najugroženije građane.
“Svi smo zatečeni. Svi moramo bitin a oprezu, moramo se međusobno štititi, ali najviše moramo paziti na najranjivije,” napisao je Humm na svim Instagram profilu. “Sretni smo što imamo restoran s veličanstvenom prostranom kuhinjom i ekipu koja želi raditi, kuhati. Grad treba hranu. Eleven Madison Park postaje javna kuhinja,” poručio je Humm i pozvao zainteresirane da doniraju za ovaj projekt, jer se ne zna koliko će dugo on trebati građanima New Yorka.
Cilj Eleven Madison Parka je isporučiti 15 tisuća obroka svaki dan i osigurati hranu dijelu stanovništva. Rethink Food NYC angažirao je velik broj privremeno nezaposlenih kuhara i 30 restora u mrežu za proizvodnju i distribuciju hrane tijeko mepidemije. Svakom restoranu koji sudjeluje osiguravaju jednokratnu subvenciju od 40.000 dolara. Prije tjedan dana, Eleven Madison Park otvorio je aukciju umjetničkih slika, posuđa i drugih predmeta iz restorana, kako bi u sklopu inicijative Make It Nice skupio novac za pomoć svom brojnom osoblju.