Na ceremoniji u Hudson Parku Michelin je sinoć predstavio novi vodič za New York. Dvije su vijesti posebno odjeknule: velika pobjeda Eleven Madison Parka i izbacivanje njujorške institucije Peter Luger iz vodiča. Na listi njujorških restorana s tri zvjedice nema promjena, stotinjak restorana sada ima zvjezdice i Bib Gourmande. Michelin zbog pandemije 2021. nije mijenjao status restoranima koji su preživjeli lockdowne. To je nadoknađeno u novom vodiču. Zvjezdice je izgubilo 11 restorana, tri zato što su zatvoreni. Michelin je prvi put u New Yorku najavio i koji su restorani kandidati za zvjezdice i Bib Gourmande, iako ništa nije specificirano.
Ponovno se povela i rasprava o Bib Gourmandu kao utješnoj zvjezdici koja nema istu vrijednost i Michelin je, prema mišljenju njujorških gastro novinara, prečesto dodjeljuje restoranima koji zapravo zaslužuju zvjezdice. Njujorški Michelin notoran je po preferiranju europskih, japanskih i korejskih restorana u gradu u kojem se isprepleće najviše gastronomskih utjecaja na svijetu.
Eleven Madison Park, koji je potvrdio tri zvjezdice i u sadašnjem veganskom izdanju, imao je groznu godinu. Otkad je chef Daniel Humm najavio da će ova njujorška fine dining institucija preći isključivo na biljnu hranu, sve je krenulo nizbrdo. New York Post je otkrio da se za posebnu cijenu u Eleven Madisonu i dalje može jesti meso samo u privatnim salama, da tobože održiviji veganski koncept znači bacanje tona sasvim upotrebljivog ali, eto, nesavršenog povrća, da chef muči zaposlenike svojim perfekcionizmom i neurozama…Ništa od toga nije utjecalo na Michelinove inspektore. Hrana i iskustvo u Michelinu označeni su kao perfektni.
Ispadanje Petera Lugera iz vodiča, pak, označava kraj jedne ere. U svijetu steakova puno je hitova a vrlo malo istinskih institucija i autoriteta. Peter Luger je krajem 60-tih u Williamsburgu otvorio njujorški restorater Sol Foreman, nakon što je s partnerom Seymourom Sloverom na aukciji za smiješnu cijenu kupio zgradu, kuglanu i restoran osnovan 1887. godine. Velika karijera Petera Lugera počela je 1968. kad im je Craig Clairborne u The New York Timesu dao četiri zvjezdice. Desetljećima, Peter Luger je bio definicija autentičnog njujorškog steakhousea i čuvar tog vrijednog naslijeđa. Ni horde turista ni traljavi servis nisu mu mogli ništa. No tržište i kriteriji su se očito toliko promijenili da ni Peter Luger, najklasičniji od svih steakhousea, pod vodstvom djece Sola Foremana nije ostao relevantan za Michelinove inspektore. Evo cijele liste Michelinovih restorana u New Yorku prema ovogodišnjem poretku.
Izgubili zvjezdice