Web stranica Kulta Plave Kamenice pokrenuta je krajem veljače 2016. godine (Facebook i Instagram krenuli su dva mjeseca ranije). Pa nam se čini da je došlo vrijeme za rezime najgorih jela i najgorih restorana s kojima smo se suočili u ove tri godine. Lista najgorih obuhvaća samo Zagreb, jer zagrebačku restoransku scenu poznajemo najdetaljnije. Nismo htjeli ozloglasiti niz restorana u Hrvatskoj u kojIma smo jako loše jeli, ali samo jednom. U svakom od zagrebačkih restorana na ovoj listi, jeli smo barem tri puta. Dobra je vijest da većina tih restorana više ne postoji.
Ne znamo tko je izmislio koncept i recepture za Chevap Rolls, ali ideja da se ćevapi peku na (nedovoljno zagrijanoj) ploči u palačinkama, nešto je uvjerljivo najbesmislenije što se dogodilo zagrebačkoj gastronomskoj sceni unatrag dugo godina. Gosti su dobivali gnjecave, kuhane ćevape koji su izazivali mučninu. Chevap Rolls trajao je srećom ekstremno kratko.
2. NAJGORA PIZZA
U zaista velikoj konkurenciji, ova je katastrofalna pizza odnijela uvjerljivu pobjedu. Pizza u kvazitratoriji u Green Goldu teksturom je podsjećala na podgrijani stari kruh, a sastojcima na diskontni dućan ostataka suhomesnate robe.
U Zagrebu je nažalost mnogo restorana koji ne znaju ispeći meso, pa tako ne znaju da steak mora odležavati nekoliko minuta nakon što je skinut s vatre, da ne bi prokrvario na tanjuru. No, ono što nam se prije više od dvije godine dogodilo u Kvatriću zaista je bilo nelagodno i nejestivo. Biftek je krvario kao da su ga uboli u vratnu arteriju. Što pokazuje da je siroti steak, osim što nije odležao poslije pečenja, bio višekratno smrzavan i odmrzavan.
U Kavkazu smo treći dan poslije otvaranja dobili ramstek koji ne bismo uspjeli narezati ni uz pomoć motorne pile. Kavkaz smo, naravno, zauvijek zaboravili, što je šteta, jer se radi o atraktivno uređenom mjestu.
Takozvana carbonara u lokalu kojeg su mediji promovirali kao “primjer autentične talijanske kuhinje u centru Zagreba ” spada u malu grupu najgorih jela koja smo ikad probali.
Iskreno, voljeli bismo upoznati kuhara koji je na tanjur stavio te skorene ostatke jaja i pancete s prekuhanim tijestom.
Bocca Marai nije gastro, ali je relativno ozbiljan, profesionalni restoran. Zato nam je posve nejasno zašto su kozice pohane u lijevanom tijestu nazvali tempurom. To je jednaka greška kao da palačinke nazovete pizzom, ili pržolicu biftekom.
Luna Rossa bila je očigledni kriminalni pothvat. Hrana je bila grozna, vina su se uvozila iz najgorih južnotalijanskih kooperativa, maslinovo je ulje bilo patvoreno a servis nemušt. Gazda je na kraju završio u talijanskom zatvoru, pod optužbom za organizirani kriminal.