Siječanj se u zagrebačkom restoranskom životu nastavio na prosinac, kao da za blagdane nismo potrošili, pojeli i popili previše. U siječnju, dakle, nije došlo do očekivanog pada restoranske potrošnje uslijed štednje, dijete, detoksa i skijanja. Naprotiv, zagrebački su restorani radili vrlo dobro do odlično, što se nastavilo i u veljači, da bi kulminiralo prepunim Valentinovim.
Evo liste najposjećenijih zagrebačkih restorana, koji zadovoljavaju elementarne gastronomske kriterije (na listi, primjerice, nema Magazinske kleti jer hrana u njenim restoranima naprosto nije dobra, zbog istog razloga na listi nema ni nekih gastrotainment restorana). Na listi također nema burgere shopova, pizzerija i street fooda, jer oni ipak posluju po nešto drukčijim kriterijima od konvencionalnih restorana. Lista je abecedna
Najveći hrvatski restoranski lanac lani je inovirao ponudu nizom malih jela za dijeljenje, čime je privukao mladu i žensku publiku. Batak, nadalje, redovito mijenja sezonske menije i organizira mjesečne vinske promocije.
Zahvaljujući promociji štrukli, Esplanadin Bistro bio je u siječnju jedan od najposjećenijih zagrebačkih restorana. No, Bistro je i inače veoma često pun do prepun.
Ovaj klasični riblji restoran, pojačan sushi barom, vjerojatno nikad nije bolje radio. A sad ulazimo u mjesec kamenica, koje su ipak njegova glavna atrakcija.
Budweiser u Heinzelovoj i dalje ostaje jedan od fenomena zagrebačke restoranske scene kad je riječ o broju gostiju. Kvaliteta hrane i servisa jako varira, ali biftek je uvijek odličan, a uvođenje odležanih steakova vikendom pokazuje da se Budweiser stalno mijenja, što je dobro.
Carpaccio je i dalje skoro uvijek pun. Za Valentinovo su imali rekordna tri seatinga. Gledajući unatrag desetak godina, Carpaccio je najuspješniji restoran u centru Zagreba, koji ne prima turističke grupe.
Izakaya je gotovo neprekidno puna od otvaranja do danas. Dobar azijski fusion u energičnom, vibrantnom ambijentu morao je uspjeti.
ManO2 nalazi se na ovoj listi zahvaljujući stalno punim, često poslovnim ručkovima, kao i posebnim večerama poput gostovanja Joška Gravnera i Jeffreya Velle 4. ožujka
Maredo je vjerojatno najpoželjniji zagrebački restoran u 2023. Preuređeni Maredo svakog petka i subote bilježi preko 200 rezervacija.
U dobru riblju gostionicu na rubu grada već se dugo godina rijetko može ući bez rezervacije.
Pri Zvoncu, svakako jedan od najposjećenijih zagrebačkih restorana, gastronomski je rubni slučaj, baš kao i Budweiser. Međutim, Pri zvoncu drži nekoliko dovoljno dobrih komada mesa da bi zadovoljio osnovne kulinarske kriterije za uvrštenje na ovu listu.
Secondo je uvjerljivo najpopularniji dobar novozagrebački restoran. Jela variraju u kvaliteti ali ukupno iskustvo uvijek je korektno do vrlo dobro.
Tekka je definitivno postala premala za sve goste koji žele jesti u najboljem zagrebačkom japanskom restoranu.
Iskreno govoreći, nismo vjerovali da će Theatrium ikad doći na ovu listu. No, Theatrium je unatrag pola godine postao toliko popularan da je zbog pritiska gostiju morao raditi čak i na Božić
El Toro je navečer i nedjeljom za ručak uglavnom prepun. Uvođenje sushija pokazalo se punim pogotkom.
Vinodol se poslije pandemijske krize definitivno vratio. Uz gradske goste, vraćaju se i turističke grupe.
Pred ovom multižanrovskom zalogajnicom i dalje se povremeno stvaraju redovi.
Zelendvor, u kojem su skoro podjednako zastupljeni meso i riba, već dulje od desetljeća spada među tri najusoješnija zagrebačka restorana.