Nakon što je s polovičnim uspjehom preživjela lockdowne, svjetska restoranska industrija susreće se s novim egzistencijalnim problemom: teškim manjkom radne snage.
Restoranska radna snaga uglavnom su mlađi ljudi, posao je iscrpljujući, plaće često nisu adekvatne kao ni uvjeti rada, napredak je moguć, restorani su po tom pitanju jedan od prohodnijih sektora, ali neizvjestan i ovisi o puno vanjskih okolnosti. Pauza tijekom lockdowna bila je dovoljno duga da tisuće zaposlenih u restoranskoj industriji budu prisiljeni na prekvalifikaciju, pronađu drugi posao ili naprosto dobiju vrijeme da razmisle o tome kako žele živjeti i raditi i odluče se ne vraćati u restorane.
Na svakom od jačih europskih tržišta trenutno nedostaje prosječno stotinjak tisuća radnika. Ponovno otvoreni, restorani i u Hrvatskoj očajnički traže osoblje, a situaciju dodatno komplicira koncentracija radne snage na moru tijekom turističke sezone i sve jači trend izostanka tradicionalne sezonske radne snage iz Slavonije.
Londonski restoran Pied a Terre, koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, zbog nedostatka radne snage odlučio je prestati raditi za ručak. Ne mogu pronaći ljude za kompletiranje dviju smjena. Svjestan da ne može jedan tim opteretiti dvostrukim poslom, osniva David Moore morao je odlučiti između ručka i večere. “Da sam ih tjerao da rade dva servisa, za dva tjedna više ne bih uopće imao restoran, ovako samo se fokusirali na večeru, “ izjavio je Moore za BBC, nazivajući ove nove okolnosti “šakom u zube”.