Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LOVOSTAJ JE PRESTAO Chef Soli Mate Janković dao nam je tri odlična recepta za kućne tapase sa srdelama

jankovic-mate-sol

Od prvoga dana kad se otvorio na Valentinovo, tapas bar Sol jedno je od najvrućih mjesta za ručkove i večere u Zagrebu. Ne zato što ga je otvorio jedan od najpopularnijih hrvatskih chefova Mate Janković, nego zato što su tapasi u Soli originalni, oni su zapravo mala jela od često podcijenjenih autentičnih hrvatskih namirnica u formi tapasa, jako ukusni i pažljivo pripremljeni.

srdele-tapas

Sol je jedan od najpametnijih restoranskih koncepata pokrenutih zadnjih godina u Hrvatskoj. A tapasi su savršena forma za srdele, genijalnu ribu lovostaj na koju je upravo prestao. Srdela je bogata, jako ukusna, versatilna i jeftina riba. Evo kako je pripremiti kod kuće na nove načine, po receptu Mate Jankovića. 

Srdele na savur

  • 1 kg srdela
  • 1 kg luka
  • 4 režnja cesnjaka
  • 1l ribljeg temeljca ili vode
  • 2 dl vinskog octa
  • 0.05 l maslinovog ulja
  • 4 lista lovora
  • žlicica sjeckanog ružmarina
  • sol
  • papar
  • cvijet soli
  • 200 g oštrog brašna
  • 1l ulja za prženje

Srdele očistiteo od glava,  utroba i ljuske. Isperite ih pod mlazom hladne vode i osušite. Ulje zagrijte do 170 stupnjeva i ispržite srdele u nekoliko malih tura da ne bi došlo do hlađenja ulja. Nakon prženja odložite ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće, posolite ih i složite ih jednu pored druge u širu posudu.

U zagrijanu posudu stavite maslinovo ulje, dodahte luk i dinstajte polako na nižoj temperaturi da izbjegnete naglu karamelizaciju luka. Posolite, popaprite, dodajte česnjak, lovor, ružmarin i riblji temeljac. Nakon što prokuha, dodajte ocat. Kratko reducirajte i maknite s plamena.

Francuskom lopaticom izvadite iz posude luk, ravnomjerno ga rasporedite po srdelama. Sve prelijte sa marinadom da srdele budu uronjene u nju. Zalijte sve s malo maslinova ulja, ohladite i stavite u hladnjak na 12 sati. 

Poslužite s cvijetom soli i nekoliko kapi maslinova ulja uz rustikalni, hrskaviji kruh.

2. Pohane srdele u panko mrvicama, aioli od izgorenog česnjaka, grilani limun

  • 1 kg srdela
  • 1 l ulja za prženje
  • 5 jaja
  • 200 g brašna
  • 300 g panko mrvica
  • sol
  • papar
  • 30 g ružmarina u prahu
  • 2 glavice česnjaka
  • 2 žumanjka
  • 2 dl maslinova ulja
  • sol
  • bijeli papar
  • 1 žlica Dijon senfa
  • sok pola limuna
  • 2 limuna

Srdele očistite od glava, utroba i ljuske, ispreite ih pod mlazom hladne vode. Otvorite svaku srdelu “na knjigu” tako da nožićem otvorite file od trbuha prema leđima. Izvadite kost puštajući na fileu repić. Izmutite i posolite jaja. Pripremite jaja i mrvice. Filete posolite, popaprite i pospite sa malo ružmarina u prahu. Panirajte srdele u brašni, jajima, pa mrvicama, lagano ih provlačeći, nipošto nemojte pritiskati. Frigajte srdele ih u nekoliko tura u ulju na 180 stupnjeva do zlatno žute boje. Izvadite ih na kuhinjski papir.

Česnjak prerežite na pola i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite češnjak dok gornji sloj ne pocrni, donji postane mekan i smeđe boje. Izvadite češnjak iz ljuske. Od žumanjka, senfa, maslinovog ulja, soli i bijelog papra napravite majonezu u koju na kraju dodajte česnjak. Izblendajte sve u glatku smjesu. Korigirajte začinjenost ako je potrebno.

Limun prerežite na pola po širini i stavite ga 5 minuta na gril tavu, na plosnatu stranu da se karamelizira. Treba biti tamno smeđe boje. 

Sve poslužite na tanjuru. Za servisni touch, limun omotajte u gazu da iz njega ne ispadaju koštice kad se cijedi sok. Umak servirajte u posudu,  a na tanjur hrskave srdele.

3. Carpaccio od srdela sa limunovim sokom, istarskom bjelicom, sjeckanim vlascem i ljutikom.

  • 1 kg srdela
  • 3 dl svježe cijeđenog limunovog soka. 
  • 1 dl istarske bjelice
  • sol
  • papar
  • žlica sjeckanog vlasca
  • 100 g ljutike
  • cvijet soli

Srdele očistite od glava, utroba i ljuske, isperite ih pod mlazom hladne vode. Otvorite svaku srdelu “na knjigu” tako da nožićem otvorite file od trbuha prema leđima. Izvadite kost pusšajući na fileu repić. Složite srdele u tanki pleh i zalijte ih sokom limuna. Ja koristim limun mjesečar koji ima dosta blagu kiselinu, i note naranče u tragovima. Posolite, bogato popaprite svježe mljevenim paprom, zalijte maslinovim uljem i pustime na hladnom dva sata. 

Izrežite ljutiku na jako tanke listiće. 

Na tanjur složite srdele, pospite ih cvijetom soli, na njih stavite listiće ljutike i sjeckani vlasac. Poslužite uz rustikalni, hrskavi kruh.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

LOVOSTAJ JE PRESTAO Chef Soli Mate Janković dao nam je tri odlična recepta za kućne tapase sa srdelama

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min