Gradonačelnik Lyona Grégory Doucet objavio je priopćenje u kojem odgovara na kritike njegove odluke da zabrani posluživanje gusje jetre na protokolarnim događanjima.
Doucet, član francuske Zelene stranke rekao je da odluka “nije poziv na bojkot niti prohibicijska mjera” protiv jedne od najvažnijih tradicija francuske kuhinje. Inicijativu za zabranu proizvodnje i konzumacije foie gras pokrenula je organizacija PETA, navodeći kao razlog posebno okrutne metode koje se koriste u proizvodnji, ponajprije šopanje gusaka. Prije Lyona, gusja jetra zabranili su Grenoble i Strassbourg čija tradicionalna kuhinja izrazito poštuje foie gras.
U Lyonu, gusja jetra više se neće prosluživati na prijemima i svečanim večerama, ali će se smjeti posluživati u restoranima i prodavati u trgovinama. Gradonačelnik Doucet morao je pojasniti mjeru jer se javnost uznemirila zbog zabrane jedne od najomiljenijih delikatesa uoči Božića.