U ponedjeljak poslije ručka svratili smo na još čašu ili dvije u Cheese Bar u Cesarčevoj, uvjerljivo najpopularniji vinski bar u Zagrebu. Ljubaznu smo konobaricu pitali za pet nat. Nije znala o čemu se radi, premda Cheese Bar drži najmanje sedamdeset vina na čaše.
[adsense_content_v2]
Neobično je da vodeći zagrebački vinski bar ne zna ništa o pet natu, pjenušcu koji je ovog ljeta poharao zagrebačke i hrvatske restorane. Podsjetimo, pet nat, što znači petillant naturel, sve je popularniji stil proizvodnje prirodnih pjenušavih vina. Pet nat je mutan, s puno taloga, proizvodi se postupkom koji podsjeća na methode ancestrale, prepun je voća, iznimno svjež ali može biti i vrlo supstancijalan. Riječ je o izvrsnom svakodnevnom pjenušcu koji se pije sam, no veoma dobro ide uz lakšu stranu
Prvi i dosad najbolji pet nat u Hrvatskoj proizvela je obitelj Tomac, ali sada se javlja čitav niz proizvođača koji taj stil opravdano smatraju atraktivnim. Toplo preporučujemo Cheese Baru, kao i i Bastionu, Dežmanu i Esplanadinom Bistrou da na svoje liste uvrste ovo iskričavo, hiperenergično, potpuno neodoljivo i ultimativno moderno pjenušavo vino, koje nas povezuje s vrijednim svjetskim vinskim trendovima.