Novu Malvaziju Nikole i Alberta Benvenutija prvi smo put probali prije više od tri mjeseca u opatijskom Plavom podrumu. Radilo se o uzorcima koji su prethodne večeri natočeni iz tanka, jer vino još nije bilo buteljirano. Svi za stolom, a radilo se o desetak vinskih profesionalaca s vrlo dugim stažom u poslu, bili smo prilično oduševljeni. Benvenutijeva Malvazija iz 2021. impresionirala je svježinom, intenzitetom cvjetno herbalno voćnih aroma i laganim, raspjevanim, a opet nekako ozbiljnim okusom.
Tri mjeseca kasnije probali smo novu Malvaziju Benvenuti u komercijalnom izdanju. Vino nije izgubilo na svježini, šarmu i aromatici, ali je dobilo na tijelu i strukturi. Malvazija Benvenuti svojim se aromama, okusima u kojima se miješaju bazga, žuto voće i citrusi i općenito hedonističkim dojmom, uvrstila među par najuspjelijih istarskih mladih vina.
Benvenuti, baš kao Fakin, ali sve češće i Tomaz pa i Bertoša, iz godine u godinu pokazuju zašto je Motovun jedan od dva ili tri najdragocjenija istarska terroira. Osobno govoreći, više volimo odležne malvazije. Ali, u klasi mladih i svježih malvazija teško je proizvesti privlačnije vino, od Malvazije braće Benvenuti iz 2021. godine.
Gastropreporuka Šparoge, mladi grašak, artičoke dagnje, kozice, carpaccio od brancina i orade, sushi s bijelom ribom, rižoto primavera, mladi kozji sirevi