Marko Fakin, novi dinamo istarske vinske industrije i jedan od članova neformalne vinske skupine Motovun Boys (Benvenuti, Roxanich, Fakin, Tomaz) prije tri godine nije imao gdje jesti. Naime, kad smo u ljeto 2017. godine ovog dobitnika desetaka i desetaka vinskih medalja pitali gdje da odemo na večeru, čovjek je zavrtio glavom i rekao da u motovunskom kraju baš i nema ozbiljnih restorana. Pa je ove godine, koroni usprkos, otvorio Konobu Fakin u samom centru Motovuna, s uobičajeno veličanstvenim pogledima na zelenu Istru.
Konoba Fakin konvencionalni je bistro s dvadesetak jela i s veoma dobrim sastojcima. Pršut je bio vrlo dobar, tartar biftek imao je fin okus i boju ali je tekstura nažalost čista pašteta, dok je vitello tonnato s puno celera i matovilca pametno prilagođen ljetnim vrućinama. Biftek u teranu zaista je izvrstan.
Meso je pečeno školski, spaljeno izvana i crveno iznuta, a gusti umak od vina i meda lijepo je izbalansirao kiselo slatke okuse. Uz biftek u teranu pili smo, narsvno, Fakinov šampionski teran Il Primo iz 2017. godine.
Vinska lista nije, međutim, ograničena na vlasnikova vina. Dapače, naišli smo na fenomenalni Drappierov Blanc de Blancs, šampanjac koji naručujemo gdje god ga vidimo (osim ako na karti nema Agraparta ili možda Egly Ourieta). Sjediti na motovunskim zidinama, piti zaista dobar šampanjac i primatrati zelenu Istri doživljaj je koji čini život autentičnim.