Novi Michelinov vodič za Italiju za 2018. godinu donio je jednu veliku novu vijest. Tri Michelinove zvjezdice dobio je chef Norbert Niederkofler u restoranu St. Hubertus u San Cassianu. Italija sada ima devet restorana s tri Michelinove zvjezdice. U kategoriji dvije zvjezdice sada je 41 talijanski restoran, novi su milanski Vun chefa Andree Apree, La Siriola u San Cassianu chefa Mattea Metullia i Magnolia chefa Alberta Faccanija u Cesenaticu. Sa 22 nova restorana s jednom Michelinovoj zvjezdicom , Italija ih sada ima 356. Restorani Cracco i Sadler izgubili su drugu zvjezdicu, a talijanski komentatori kao velikog pobjednika izdvajaju chefa Enrica Bartolinija koji je nakon dvije zvjezdice za svoj milanski restoran, dobio jednu i za novi restoran u Veneciji.
Chef Norbert Niederkofler lani je slavio 20 godina u restoranu St. Hubertus, smještenom u luksuznom hotelu Rosa Alpina u Alta Badiji. Rođen u Bolzanu, Niederkofler je od malena počeo učiti o lokalnim namirnicama od oca koji je vodio mali hotel za skijaše. Niederkofler je odrastao lutajući po planinama i ispitujući okuse divljeg raslinja, posebno divljih bobica koje zbog vulkanskog tla u toj regiji imaju poseban okus. Bobice, kao i riba iz divljih planinskih potoka, i danas su važan element Niederkoflerove kuhinje. Kuharsko školovanje započeo je u Njemačkoj, i nakon epizoda u Švicarskoj, Americi i Austriji vratio s e u Njemačku raditi pod mentorstvom legendarnih chefova Jörga Müllera i Eckarta Witzigmanna. U Italji je radio za Nadiu Santini.
Niederkofler je u Rosu Alpinu došao 1994. Potpuno je promijenio F&B menadžment hotela i dvije godine kasnije otvorio St. Hubertus. “S osamnaest godina imao sam samo jedan cilj”, rekao je jednom, “Vidjeti svijet. Drugi moj cilj bio je umjereniji: htio sam biti chef. S puno discipline, uspio sam kombinirati svoje dvije želje. Prošao sam uspone i padove. Moj uspjeh rezultat je mojih jasnih ideja i ciljeva, i činjenice da sam se uvijek propitivao i pokušavao ostati skroman. Danas, zarađujem radeći što volim i moja mi je profesija i hobi i filozofija života”. Niederkofler u St. Hubertusu već dva desetljeća pionirski razvija ultralokalnu kuhinju, Koristeći isključivo namirnice iz Dolomita, stvorio je autentičnu planinsku visoku kuhinju specifičnog stila, u kojoj su nastala njegova slavna jela poput fonduea od breze. St. Hubertus prvu je Michelinovu zvjezdicu dobio 2000. S Niederkoflerovom trećom zvjezdicom, Južni Tirol učvrstio je status gastronomskog fenomena. Sa 26 Michelinovih zvjezdica na 21 restoran, ova je regija na granici Italije i Austrije jedno od najkompetitivnijih restoranskih tržišta na svijetu.
3 MICHELINOVE ZVJEZDICE
St. Hubertus del Rosa Alpina Hotel – chef Norbert Niederkofler
Piazza Duomo – Alba – Enrico Crippa
Da Vittorio – Brusaporto – Enrico i Roberto Cerea
Dal Pescatore – Canneto sull’Oglio – Nadia i Giovanni Santini
Le Calandre – Rubano – Massimiliano Alajmo
Francescana – Modena – Massimo Bottura
Enoteca Pinchiorri – Firenca – Riccardo Monco
La Pergola – Roma – Heinz Beck
Reale – Castel di Sangro – Niko Romito
2 MICHELINOVE ZVJEZDICE
VUN del Park Hyatt Milano – chef Andrea Aprea
Magnolia – Cesenatico – Alberto Faccani
La Siriola del Ciasa Salares Hotel – San Cassiano – Matteo Metullio