Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MICHELIN ITALIA 2018. Chef Norbert Niederkofler dobio je tri zvjezdice za planinski St. Hubertus

norbert-niederkofler (1)

Novi Michelinov vodič za Italiju za 2018. godinu donio je jednu veliku novu vijest. Tri Michelinove zvjezdice dobio je chef Norbert Niederkofler u restoranu St. Hubertus u San Cassianu. Italija sada ima devet restorana s tri Michelinove zvjezdice. U kategoriji dvije zvjezdice sada je 41 talijanski restoran, novi su milanski Vun chefa Andree Apree, La Siriola u San Cassianu chefa Mattea Metullia i  Magnolia chefa Alberta Faccanija u Cesenaticu. Sa 22 nova restorana s jednom Michelinovoj zvjezdicom , Italija ih sada ima 356. Restorani Cracco i Sadler izgubili su drugu zvjezdicu, a talijanski komentatori kao velikog pobjednika izdvajaju chefa Enrica Bartolinija koji je nakon dvije zvjezdice za svoj milanski restoran, dobio jednu i za novi restoran u Veneciji.  

Chef Norbert Niederkofler lani je slavio 20 godina u restoranu St. Hubertus, smještenom u luksuznom hotelu Rosa Alpina u Alta Badiji. Rođen u Bolzanu, Niederkofler je od malena počeo učiti o lokalnim namirnicama od oca koji je vodio mali hotel za skijaše. Niederkofler je odrastao lutajući po planinama i ispitujući okuse divljeg raslinja, posebno divljih bobica koje zbog vulkanskog tla u toj regiji imaju poseban okus. Bobice, kao i riba iz divljih planinskih potoka, i danas su važan element Niederkoflerove kuhinje.   Kuharsko školovanje započeo je u Njemačkoj, i nakon epizoda u Švicarskoj, Americi i Austriji vratio s e u Njemačku raditi pod mentorstvom legendarnih chefova Jörga Müllera i Eckarta Witzigmanna. U Italji je radio za Nadiu Santini.

Niederkofler je u Rosu Alpinu došao 1994. Potpuno je promijenio F&B menadžment hotela i dvije godine kasnije otvorio St. Hubertus. “S osamnaest godina imao sam samo jedan cilj”, rekao je jednom, “Vidjeti svijet. Drugi moj cilj bio je umjereniji: htio sam biti chef. S puno discipline, uspio sam kombinirati svoje dvije želje. Prošao sam uspone i padove. Moj uspjeh rezultat je mojih jasnih ideja i ciljeva, i činjenice da sam se uvijek propitivao i pokušavao ostati skroman. Danas, zarađujem radeći što volim i moja mi je profesija i hobi i filozofija života”.  Niederkofler u St. Hubertusu već dva desetljeća pionirski razvija ultralokalnu kuhinju, Koristeći isključivo namirnice iz Dolomita, stvorio je autentičnu planinsku visoku kuhinju specifičnog stila,  u kojoj su nastala njegova slavna jela poput fonduea od breze. St. Hubertus prvu je Michelinovu zvjezdicu dobio 2000. S Niederkoflerovom trećom zvjezdicom, Južni Tirol učvrstio je status gastronomskog fenomena. Sa 26 Michelinovih zvjezdica na 21 restoran, ova je regija na granici Italije i Austrije jedno od najkompetitivnijih restoranskih tržišta na svijetu.

 

3 MICHELINOVE ZVJEZDICE

St. Hubertus del Rosa Alpina Hotel – chef Norbert Niederkofler

Piazza Duomo – Alba – Enrico Crippa
Da Vittorio – Brusaporto – Enrico i Roberto Cerea
Dal Pescatore – Canneto sull’Oglio – Nadia i Giovanni Santini
Le Calandre – Rubano – Massimiliano Alajmo
Francescana – Modena – Massimo Bottura
Enoteca Pinchiorri – Firenca – Riccardo Monco
La Pergola – Roma – Heinz Beck
Reale – Castel di Sangro – Niko Romito

2 MICHELINOVE ZVJEZDICE

VUN del Park Hyatt Milano – chef Andrea Aprea

Magnolia – Cesenatico – Alberto Faccani

La Siriola del Ciasa Salares Hotel – San Cassiano – Matteo Metullio

  • Antica Corona Reale da Renco, Cervere
  • Villa Crespi, Orta San Giulio
  • Al Sorriso, Soriso
  • Piccolo Lago, Verbania/Fondotoce
  • Miramonti l’Altro, Concesio
  • Villa Feltrinelli, Gargnano
  • Enrico Bartolini al Mudec, Milano
  • Il Luogo di Almo e Nadia, Milano
  • Seta by Antonio Guida, Milano
  • Antica Osteria Cera, Campagna Lupio/Lughetto
  • La Peca, Lonigo
  • Casa Perbelini, Verona
  • Jasmin, Chiusa
  • Gourmetstube Einhorn, Mules
  • Terra, Sarnetino
  • Trenkerstube, Tirolo
  • Locanda Margon, Trento
  • Agli Amici, Udine
  • San Domenico, Imola
  • Uliassi, Senigallia
  • Madonnina del Pescatore, Senigallia
  • Bracali, Massa Marittima
  • Caino, Montemerano
  • Il Piccolo Principe, Viareggio
  • Arnolfo, Colle di Val d’Elsa
  • Vissani, Baschi
  • La Trota, Rivodutri
  • Il Pagliaccio, Rim
  • La Madia, Licata
  • Principe Cerami, Taormina
  • Duomo, Ragusa
  • Locanda Don Seravino, Ragusa
  • Taverna Estia, Brusciano
  • L’Olivo, Capri
  • Dani Maison, Ischia
  • Don Alfonso 1890, Sant’Agata sui Due Golfi
  • Torre del Saracino, Equense
ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

MICHELIN ITALIA 2018. Chef Norbert Niederkofler dobio je tri zvjezdice za planinski St. Hubertus

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min