Kad god čujete da kuhar tvrdi kako ga je Michelinova zvjezdica iznenadila, budite sigurni da se pravi skroman. Osim Penelope Salmon, ona govori istinu. Salmon kuha u gostionici gospođe Véronique Jacquet u francuskom gradiću Bourges. Obje su bile šokirane kad su se telefoni u gostionici užarili od zahtjeva za rezervacije iz cijele zemlje, još više kad su u lokal nahrupile televizijske ekipe iz Pariza. Šokirani su bili i nenajavljeni gosti, koji su satima putovali u Bourges da bi shvatili da su vjerojatno na krivom mjestu, piše France Bleu. Gostionica La Bouche à Oreille kuha jednostavne gablece poput domaćih lazanja i beouf bourguignona za desetak eura, na koje dolaze lokalni radnici. Nedavno je, međutim, dobila Michelinovu zvjezdicu. Redakcija vodiča pomiješala ju je s istoimenim restoranom u blizini Pariza. Michelin se ispričao zbog greške, ali danima nije mijenjao podatke na web stranici, tako da se Véronique Jacquet neko vrijeme morala nositi s viškom gostiju i rezervacijama. “Odjednom su nas preplavili sa svih strana, sin me zvao iz Pariza, umirao je od smijeha”, rekla je Véronique za lokalnu televiziju.
Restoran Le Bouche à Oreille koji je zapravo dobio zvijezdicu, nalazi se u Boutervilliersu blizu Pariza, poslužuje jela poput telećeg mozga, flana od jastoga i čipsa od čokolade i kruške, prosječna cijena menija je 50 eura. “Nazvao sam gospođu Jacquet u Bourges i dobro smo se nasmijali”, rekao je chef restorana Aymeric Dreux. Penelope Salmon kaže da nikad nije sanjala Michelinovu zvjezdicu, ali naglašava da “kuha svim srcem”.