Michelin je konačno stigao u Rusiju i vijest je u Moskvu donio osobno glavni urednik vodiča Gwendal Pullennec. Francuska institucija time je konačno odgovorila na fenomenalnu novu rusku gastronomsku scenu koja će nesporno imati golemi globalni utjecaj u godinama koje odlaze.
[adsense_content_v2]
Prvo rusko izdanje, vodič za Moskvu, najavljen je za iduću godinu. Urednik vodiča na društvenim mrežama je objavio fotografiju iz aviona za Moskvu, svog prvog međunarodnog putovanja od izbijanja pandemije, i najavio “jako važnu vijest” i nešto kasnije u live storyuju najavio prvo rusko izdanje Michelina. Ruski chefovi i gastro javnost tu su vijest dočekali s velikim entuzijazmom.
O ruskom Michelinu priča se već više od godinu dana i vjerojatno bi ga pokrenuli i ranije da nije bilo pandemije. Odlaskom u Moskvu usred pandemije, Gwendal Poullenec nastojao je pokazati koliko su ruski restorani i rusko tržište važni Michelinu.
No, nisu to svi doživjeli jednako. Dio ruske javnosti uvrijeđen je načinom na koji je Michelin stigao u Rusiju, bez najave, usred pandemije, nekako diskretno. Michael Shenshtein, osnivač ruskog vodiča TastyClub, na Instagramu se suprotstavio takvim komentarima: “Javnost je uvrijeđena načinom na koji je Michelin stigao u Rusiju. Te nisu mogli odabrati gori trenutak, te zašto su to napravili u tajnosti, kroz stražnja vrata, te gdje je žurba? Malo sam iznenađen. Zašto se ne veseliti pozitivnim vijestima? I u najcrnjim trenucima moramo naći razloga za slavlje. Sve prolazi, govorio je Salomon. I sve loše stvari zaista će proći, a Michelin će doći u Rusiju i to je dobro. I kako gdje je žurba? Itekako je već bilo vrijeme,” napisao je Shenshtein.