Frano Miloš oduvijek je vjerovao u vinograde. Godine 1997. kad smo se upoznali, Frano Miloš nije imao vinski podrum, nego tek garažu ili konobu, s par bačvi i vrlo rudimentarnom opremom za proizvodnju vina. Ali, tog kolovoza, kasno navečer, Frano Miloš poveo nas je u šetnju kroz svoje kamene vinograde koji su mirisali po vrućoj zemlji i stijenama, i moru i makiji. Te smo večeri shvatili otkud dolazi snaga njegovih vina.
Četvrt stoljeća kasnije Frano Miloš etablirani je vinar za kojeg će svatko u profesionalnoj zajednici opravdano staviti ruku u vatru. Njegovi sinovi ušli su u posao i dodatno unapređuju renome obitelji Miloš. A Frano Miloš i dalje vjeruje u moć vinograda.
U nekoliko mailova koje smo razmijenili za vrijeme korone, višekratno je govorio o novim dosezima u vinogradima zahvaljujući drukčijem tretmanu nasada: gospodin Miloš sada procjenjuje da je došao blizu samog srca pelješkog terroira. Sudeći po fantastičnom Stalagmitu iz 2018. godine, najbolje ocijenjenom domaćem suhom bijelom vinu otkako postoji ovaj portal, čini se da je Frano Miloš u pravu.
Stalagmit je nastao kao “bijeli Stagnum” što je, razumije se, bilo samo provizorno ime. Prva je berba bila revolucionarna, ali je napunjeno tek par stotina boca pa nikad nije došla na tržište. Druga berba kraće je macerirana, tek nekoliko dana, premda postiže boju blisku tipičnom oranžu.
No, ovdje oranž i maceracija nisu presudni. Važni su zato što osiguravaju slatke tanine i čvrstu teksturu, no nisu presudni za esenciju karaktera ovog nevjerojatno impresivnog vina.
Stalagmit iz 2018. vjerojatno je jedino vino u Hrvatskoj koje uspješno spaja brutalnu, doslovnu mineralnost (imate osjećaj kao da pijete nešto što je iscurilo iz stijena) i savršeno zrelo južnjačko grožđe.
Kombinacija tvrde mineralnosti i vrlo zrelog ali nipošto prezrelog rukatca, Stalagmitu iz 2018. daje moćnu strukturu, jedinstvenu teksturu i okus koji ujedinjuje asketsko i hedonističko.
Ako je Stalagmit uistinu ultimativni izraz pelješkog terroira kao što to Miloš tvrdi, pelješki je terroir definitivno među najdragocjenijima na Sredozemlju.
Stalagmit se ne može uspoređivati ni s jednim drugim dalmatinskim bijelim vinom, jer nijedno nije istodobno toliko brutalno i podatno, toliko slano i slatko od zrelosti, toliko dugo i toliko autentično.
Stalagmit iz 2018. godine vino je koje će, vrlo vjerojatno, povijesno podijeliti razdoblja vinske proizvodnje na Pelješcu i u Dalmaciji, baš kao što je to i Stagnum učinio prije skoro trideset godina. No, najvažnije od svega jest da smo sa Stalagmitom dobili vino najviše svjetske klase i potpuno lokalnog karaktera.
Gastropreporuka Stalagmit je vino za zaista najbolje ribe poput plave tune, kirnje, jadranskih škrpina i šanpjera te osobito trilje od kamena s kojom se sjajno slaže zbog naglašene mineralnosti. Tu su, očekivano, veliki škampi i jastozi, kao i vrlo stari teži ovčji i kozji sirevi. Posebno je važno anglasiti da je Stalagmit jedno od sasvim rijetkih bijelih vina, koje može pratiti bijele tartufe.