Mate Janković, chef patron Sola, izgubio je jednog kuhara samo par tjedana poslije otvaranja restorana. Sol, maštovit i veoma dobar restoran hrvatskih tapasa, otvoren je prije točno mjesec dana i svakodnevno je pun.
Sol, smješten u strogom centru Zagreba, odlično radi i javnost ga voli. Svakom razumnom kuharu trebalo bi biti zadovoljstvo što sudjeluje u takvom projektu.
Pa ipak, jedan član kuharske ekipe gospodina Jankovića, poslije svega nekoliko tjedana rada u uspješnom restoranu, odlučio je otići, jer mu se ne kuha u tapas baru, nego u fine diningu. Kao da nije znao o čemu je Sol. Pa ovih dana prelazi u jedan od osam zagrebačkih fine dining restorana.
Svatko, tko prati društvene mreže hrvatskih restorana, može se uvjeriti da vrlo mnogo restorana stalno traži kuhare i konobare.
Katkad se stječe dojam da restorani jedni drugima preotimaju osoblje. I to doslovno iz dana u dan.
Svi znamo da je nedostatak kompetentne radne snage strateški problem hrvatske restoranske industrije. Svi znamo da u inflatornom vremenu čak i 100 eura veća plaća znači dosta.
Međutim, mladi kuhari, koji prečesto mijenjaju restorane, moraju razumijeti da bez kontinuiteta rada u jednom restoranu nikad neće postati chefovi, nego će zauvijek ostati prekarski pomoćni radnici.