U Haustor Hausu nismo bili negdje od Uskrsa. U tih se osam mjeseci sve promijenilo. Nabolje. Meni Haustor Hausa u srijedu 9. siječnja školski je primjer kreativnog, inteligentnog i atraktivnog kratkog jelovnika, s kojeg smo poželjeli pojesti baš svako jelo osim salate s tofuom, koja je tko zna kako zalutala u gastronomski visoko artikulirani rukopis Haustorova vlasnika i chefa Lovre Smetiška.
Sva su ostala jela seksi, elaborirana i zapravo jeftina: biftek košta 100 kuna, što je pedesetak kuna manje nego u drugim restoranima na potezu od HNK do Trga bana Jelačića.
Meni obuhvaća jednu tipičnu zimsku juhu, od mrkve, pa jednu ljetnu juhu, od tikvica, koja, međutim, sjajno funkcionira u zimskim uvjetima, pa tartar biftek, pa teleći ragu, pa hamu, koju domaći restorani tko zna zašto gotovo uopće ne koriste, pa burger s moždinom, te na kraju bifteke s raznim prilozima. Prilozi se posebno naplaćuju, što je normalno s obzirom na diskontnu cijenu steakova.
Naručili smo finu slatkastu juhu od mrkve s izraženim okusom kurkume i bučinim košticama, i tamnozelenu juhu od tikvica u kojoj je vjerojatno bilo nešto špinata ili blitve, s tostiranim pinjolima.
Nijeda juha nije kontaminirana viškom vrhnja, a ona od tikvica bila je zaista briljantna, duboka, puna okusa, što nije karakteristično ni za ljetne, a kamoli za zimske tikvice.
Tartar biftek spada među najpreciznije u gradu: nije nam trebalo ni zrno soli, ni dašak papra, ni kap Tabasca. Zaista nam se čini da je bilo gdje u gradu teško pronaći tako ekspresivnu mesnu smjesu za, vjerovali ili ne, točno 70 kuna.
Hama košta 90 kuna. Njen se veliki, sočni file s hrskavom korom servira između pirea od kelja i rezanaca od cikle. I ovo je jelo tehnički savršeno, prezentacijski lijepo, originalno i jako hedonističko.
Haustor Haus moderni je bistro, koji je gastronomski ambiciozniji od skoro svih restorana u centru Zagreba. Haustor Haus ne kuha s vrhunskim sastojcima: ondje nema škampa, šanpjera, tartufa ni američkog black angusa. S jedne strane, to jest ograničenje. S druge strane, dosta je fascinantno što sve gospodin Smetiško može napraviti s “običnim” sastojcima.
Haustor Haus na proljeće se planira povećati za dvadesetak mjesta, što bi bilo dobro jer je i danas, usred skijaškog tjedna, bio prilično pun.
Situacija s vinima trenutno je, nažalost, kaotična, jer nekih važnih vina s karte trenutno nema u restoranu. Ipak, toplo preporučujemo Casa Belfi pjenušac iz Prosecca, proizveden u amforama pa šampanjiziran tradicionalnom metodom.
HAUSTOR HAUS
Masarykova 26, Zagreb
HRANA 4/5 VINA ? SERVIS -4/5 AMBIJENT -4/5
kartice Visa, Mastercard