S Francom Cattunarom, jednim od najkarakternijih istarskih vinara, u ponedjeljak smo ručali u Morganu u Bracaniji. Morgan, podsjetimo, spada u onu malu grupu vrhunskih istarskih restorana koji ne drže ni ribe, ni rakove, ni školjlke Ana Morgan kuha samo meso, gljive,i povrće. I tartufe. I to radi jako, baš jako dobro.
Nismo imali snage za degustacijski jelovnik, pa smo za predjelo naručili jaje na oko s bijelim tsrtufima, a za glavno jelo šugo od srne s grilanom palentom. Jaje s tartufima bilo je savršeno. Na precizno pečeno jaje na oko, s čvrstim bjelanjkom i tekućim žumanjkom, naribali su nam mećavu prvorazrednog tartufa, koji je mirisao poput veoma posebnih parfema u specijaliziranim parfumerijama.
Jaje na oko jedna je od najefektnijih podloga za zaista zemljaste, intenzivne bijele tartufe. Tamni umak od srne također je bio veoma intenzivan, gust, gladak , slatko kiseo, s jako sočnim komadima srnetine.
Radi se o prvorazrednom sezonskom jelu. Kasni ručak u Morganu završili smo raskošnim cheese boardom; neki su sirevi dolsovno mikrolokalni s imanja u Morganovu susjedstvu. Uz jaja s tartufima pili smo Cattunarovu šampionsku malvaziju Collina iz 2017. godine (Decanterovo zlato), a uz srnu elegantni, još mladoliki teran Kappi iz 2006. Morgan je i jučer potvrdio da spada među najbolje istarske restorane.