U četvrtak je Hrvatska dosegla čak 95 novih slučajeva zaraze koronom, što je korak do rekorda. Cijeli smo četvrtak boravili u centru Zagreba: Korčula ii Ribice i tri točkice bili su vrlo dolidno popunjeni, kao i Theatrium. Carpaccio je bio uobičajeno prebukiran, dok je Šakotin Nav navečer bio pun do zadnje stolice.
Trend se ponegdje nastavio i u petak i subotu. Jučer se pred Khaosom stajalo u redu, a danas oko podneva, dok ovo pišemo, na terasi Esplanadina Le Bistroa sjedi desetak ljudi a niz je stolova postavljen za ručak, s bijelim stolnjacima i pločicom s natpisom reserved.
Da provjerimo dojmove, nazvali smo vlasnika jednog street food lokala u centru Zagreba. Čovjek nam je doslovno rekao: “U četvrtak, kad je bilo 95 novih, ja sam zabilježio
najveći promet u cijelom mjesecu.” Zatim smo nazvali vlasnika jrdnog velikog zagrebačkog restorana, koji kaže da se “nova epidemija zasad ne manifestira na promet ” “Naprotiv, bio bih sretan da do kraja godine radim kao ovaj mjesec,” rekao nam je ovaj veretan zagrebačdke restoranske scene.
Zagrepčani su, na prvi, pogled odlučili normalno funkcionirati u vrijeme nove epidemije.
No, nemojmo se zavaravati. Neki lokali, osobito oni koji nemaju terase ili imaju loše terase, već se suočavaju s otkazima rezervacija i padom broja gostiju. Restorani u Tkalčićevoj rade očekivano loše jer nema turista a sad kad je Zagreb postao glavno žarište zaraze, sigurno ih ni neće biti ovog ljeta.
A neki restorani koji dobro radie zadnjih su dana zabilježili su znatan rast narudžbi za dostavu, dok se broj gostiju koji jedu u lokalu snanjuje. Sasvim je jasno da će nova epidemija ostaviti posljedice na barem neke segmente ugostiteljskog posla.