Prije tri godine, dok smo šetali Bukureštom uoči nekog međunarodnog kulinarskog skupa, razgovarali smo s Anom Grgić i Rudolfom Štefanom o pomalo tužnoj činjenici da u Hrvatskoj osim samog Pelegrinija zapravo ne postoje moderni restorani nacionalne kuhinje. Danas se to promijenilo.
Danas, srećom, pojam nacionalna kuhinja više ne znači blagovaonice uređene u teškom tamnosmeđem rustikalnom drvu, i kuhinje u kojima se pripremaju veliki komadi mesa sumnjiva porijekla po iskvarenim recepturama od prije stotinjak godina. Zahvaljujići trudu manje grupe pametnih, hrabrih i tehnički besprijekornih chefova, Hrvatska je dobila modernu nacionalnu kuhinju međunarodne relevantnosti. Evo njenih najvažnijih predstavnika
Tvrtko Šakota u Navu pretvara tradicijske kulinarske običaje u svjetski avangardnu kuhinju temeljenu isključivo na autentičnim lokalnim sastojcima.
2. Pelegrini, Šibenik
Pelegrini već deset godina stvara, ispisuje i utvrđuje rukopis moderne dalmatinske kuhinje, utemeljene na tradicijama građanske dalmatinske kuhinje.
3. Nebo, Rijeka
Meni Denija Srdoča namjerno nije kvarnerski. Gospodin Srdoč u svojim degustscijskim menijima sustavno promovira gastronomsku kulturu i sastojke svih hrvatskih regija, propuštene kroz senzibilne filtere fine dining kuhanja na Michelinovoj razini.
4. Korak, Plešivica
Ovaj mikrolokalni restoran koji drži vlastite šunke i sireve od kumica iz obližnjih mjesta, iz godine u godinu sve je bolji. Zahvaljujući chefu Bernardu Koraku danas se sasvim ozbiljno može govoriti o plešivičkoj kuhinji i jaskanskom fine diningu.
5. Dvor, Split
Premda meni Hrvoja Zirojevića sadrži puno internacionalnih elemenata, njegova ovogodišnja rekonstrukcija splitske građanske kuhinje (jezik u šalši, punjene paprike i slična jela) spada među najuspjelije projekte modernog oživljavanja hrvatske nacionalne gastronomije.
6. Vinodol, Zagreb
Vinodol je dugo godina bio nacionalni restoran u starinskom, rustikalnom značenju te riječi, u čemu je bio prilično dobar i jako uspješan. No, unatrag nekoliko godina Vinodol je uveo niz modernih, veoma uspjelih interpretacija tradicijskih hrvatskih jela.
7. Konoba Vinko, Konjevrate
Vinko je posve tradicijski, starinski regionalni restoran. Vinko je toliko dobar u svom žanru da ne treba ništa mijenjati.
8. Sol, Zagreb
Sol postoji prekratko pa se tek mora dokazati. No, i u ovih nekoliko mjeseci chef Mate Janković uspio je prilagoditi elemente hrvatskih regionalnih kuhinja popularnim street food formatima, što je Soli donijelo instantni uspjeh.