Zagrebačko Dvorište u četvrtak je popunio pristojan broj zagrebačkih chefova, blogera, novinara i barmena, na predstavljanju prvog izdanja novog zagrebačkog food festivala R’N’B Weekend. Pokretači projekta su ideolozi Weekend Media Festivala Tomo Ricov i Boris Kovaček, a organizaciju specifičnih segmenata festivala, hranu, piće i kavu, preuzeli su chef Mate Janković, restoranski konzultant i promotor Hrvoje Petrić, barmen Marin Nekić i osnivači Cogito Coffeeja Matija Belković i Matija Hrkać.
Ideja R’N’B Weekenda, koji Ricov najavljuje kao kombinaciju konferencije, sajma i festivala, jest stvoriti događaj koji će pratiti relevantne svjetske trendove i odražavati stvarnu gastro kulturu Zagreba i Hrvatske u njenom kvalitetnijem izdanju, od craft barova i specialty kava do ulične hrane i manije sourdough kruhova, s jakim domaćim i stranim gostima i izlagačima.
Osim centralne pozicije u Gliptoteci, R’n’B Weekend će se kroz posebne evente održavati u više zagrebačkih restorana i barova. Restoransku podršku u Dvorište su došli dati chef Hrvoje Kroflin iz restorana ManO2, Jurica Jantolek i Borna Janeš iz bistroa Pod Zidom, Matija Jagić iz Brokenshipsa i Ivan Zidar iz Mason Burgers&Stuff.
Chef Mate Janković kao posebnu temu prvog R’nB Weekenda najavio je tunu, dok je Hrvoje Petrić najavio dvije važne, dosad uglavnom zanemarene teme, sol i kruh. “Ove smo godine naglasak stavili na sol. Krozzanimljiv panel o hrvatskim solanama i mastercass o primjeni soli u modernoj kuhinji, želimo potvrditi da je Hrvatska zemlja soli,” rekao je Petrić. Posebni segment festivala bit će posvećen sourdough kruhu, o kojemu će predavati neki od najvećih regionalnih stručnjaka, a Petrić je u četvrtak najavio i nastupe najboljih hrvatskih slastičara.
Barski dio R’n’B Weekenda za koji odgovara Marin Nekić, bit će dosta fokusiran na ugostiteljski aspekt industrije i utjecaj barova na turističku ponudu, a među temama zanimljivima široj publici sigurno će biti novi gin.
R’N’B Weekend prvi je food festival koji će posvetiti ozbiljnu pažnju vrhunskim kavama. Ekipa Cogita dovodi najvažnijeg svjetskog konzultanta u ovoj industriji, Scotta Raa (Scott Rao), čovjeka koji je postavio standarde novog vala kave, a u Zagrebu će nastupiti i Saša Šestić, barista i bivši svjetski prvak koji se sa svojom australskom firmom Ona i vizionarskim projektima poput Projecta Origin svrstava među najutjecajnija imena u svijetu vrhunskih kava.
Organizatori tvrde da će R’N’B Weekend širinom i stilom biti dovoljno zabavan širokoj publici, a kvalitetom sadržaja zanimljiv i koristan hrvatskoj restoranskoj i gastro industriji.
R’N’B WEEKEND
Gliptoteka, Zagreb
23.05.-26.05.2019.
Ulaznice: festivalska 150,00 kuna, dnevna 75,00 kuna