Khaos Thai kiosk otvorio se 2019. kraj zagrebačke Importanne Galerije. Odmah je postao takav hit da su se pred njim u vrijeme ručka stvarali redovi do pola Vlaške ulice. Iza uspjeha Khaos Thaija bila je gospođa Saralee, kuharica koja zagrebačkoj publici konačno servirala autentične okuse tajlandske ulične hrane kakvi su godinama nedostajali.
Dvije godine kasnije Saralee je preuzela kiosk koji danas nosi njeno ime, a ove je godine otvorila restoran Saralee’s Thai Street Food u ulici Crvenog križa. U ponedjeljak je u prostorima Visoke škole Aspira u Zagrebu, u organizaciji tajlandskog veleposlanstva Saralee održala radionicu najpopularnijih tajlandskih jela. Kuharske stanice bile su popunjene gotovo do zadnje, a radionica je počela s puno energije. Nažalost nismo mogli ostati kuhati, ali smo pokupili recpte koje ovdje dijelimo.
Zagrijte temeljac s lemongrassom i galangalom. Kad zakuha dodajte kozice, gljive, natrgane listove kaffir limea i sol. Kad su kozice kuhane maknite s vatre i začinite ribljim umakom i limetom. Pospite sjeckanim korijanderom
Piletinu marinirajte u sojinom umaku u koji ste dodal sol i papar.
Zagrijte ulje u woku. Dodajte sušeni čili i pržite ga, zatim dodajte indijske oraščiće i pržite sve zajedno. Oraščići će se brzo ispržiti. Maknite s vatre i izvadite na tanjur. U wok dodajte mariniranu piletinu i ispržite.
U drugom woku zagrijte ulje, dodajte češnjak i pržite dok dobro ne zamiriši. Češnjaku dodajte prženu piletinu, paprike i luk, pa pržite miješajući. Dodajte sve umake i temeljac ili vodu. Dodajte mladi luk, prženi čili i indijski oraščić. Sve brzo i kratko promiješajte. Maknite s vatre i poslužite s kuhanom rižom.
Napravite pad thai umak. Sve sastojke stavite u plitki lonac, kuhajte 7 do 10 minuta dok ne dobijete sirupastu teksturu.
U woku zagrijte ulje. Dodajte ljutiki pržite dok lijepo ne zamiriše. Dodajte tofu i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte kozice i pržite dok se sve ne spoji.
Dodajte rezance i sve zajedno pržite miješajući 1 do 2 minute. Dodajte pad thai i pržite dok se sve dobro ne spoji.
Gurnite rezance na rub woka. Dodajte još malo ulja i jaja, lagano promiješajte, pazite da se ne zapeku previše. Kad su jaja tek koagulirala prekrijte ih rezancima i sve promiješajte. Dodajte kikiriki, klice i vlasac, sve još malo promiješajte. Maknite s vatre i poslužite. Ukrasite drobljenim kikirikijem, klicama i kriškama limete.
Ispirite rižu dok voda ne postane bistra, pa je ostavite u hladnoj vodi više od četiri sata ili preko noći. Zakuhajte vodu u loncu. Ocijedite namočenu rižu, na lonac stavite parilicu i kuhajte rižu na pari 20 do 30 minuta. Dok se riža kuha, napravite sirup od kokosova mlijeka. Pomiješajte kokosovo mlijeko, šećer i sol i zagrijavajte miješajući dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre.
Napravite umak od kokosa. U lonac stavite kokosovo mlijeko, sol i škrob. Dobro promiješajte i zagrijte. Kuhajte miješajući dok se ne zgusne. Maknite s vatre.
Kad se riža skuha do 80-90% prebacite je u zdjelu i dodajte joj sirup od kokosova mlijeka. Dobro promiješajte. Pustite da riža 10 minuta upije sirup. Pokrijte zdjelu. Nakon 10 minuta otklopite i ponovno promiješajte. Mango narežite po dužini, pa na kockice. Servirajte rižu, dodajte mango i prelijte umakom od kokosa.